StoryEditorOCM
DubrovnikIZVANREDNA PRESS KONFERENCIJA GRADSKE UPRAVE

Iz mora uklonjeno više od 50 'kubika' smeća

Piše NAPISAO I SNIMIO: Ahmet Kalajdžić
16. prosinca 2017. - 17:33

Od sredine tjedna iz mora u užem dubrovačkom akvatoriju izvađeno i odvezeno u specijalizirani pogon "Čistoće" u Župi dubrovačkoj više od 50 prostornih metara raznog smeća i otpada. Unedjjelju ujutro, već iza 7 sati zaposlenici Čistoće, Vrtlara i Luke Dubrovnik zajedno s vatrogascima i djelatnicima Županijske lučke uprave dubrovačko- neretvanske izaći će na teren te će s privatnim brodicama i bagerima smeće biti eliminirano.

Izjavila je to na izvanrednoj press- konferenciji u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Orlanda Tokić. Na presssici su nazočili i predstavnici spomenutih gradskih interventnih i komunalnih službi, a tom su prigodom novinari doznali i da će do kraja dana bilti uklonjena oko 800 kg teška protubrodska mina, zaostala iz Drugog svjetskog rata, koju je more u ranim jutarnjim satima izbacilo na plažu Banje.

-Jasno je, međutim, kako je riječ ne samo o lokalnom, dubrovačkom nego problemu cijele regije Mediterana te je stoga nužno prosvjednu notu uputiti ne samo iz Vlade RH- izjavla je Obad aludirajući na reakciju hrvatskih zzastupnika u Europskom parlamentu u Strasbouru te dodala:

- Onečišćenje se pojavilo u utorak i do četvrtka je prvi val onečiščenja saniran. Zbog jakog juga brodobi ne mogu intervenirati, a onemogučena je iintervencija broda 'Triton'. Ohrabruje okolnost da će okrenuti na buru te će i to pomoći pri uklanjanju smeća kojeg je najviše koncentrirano u starom Portu. Svjesni smo da već slijedeće nevrijeme može učiniti slične probleme i pravo rješenje treba tražiti u širem kontekstu jer smeće dolazi iz susjednih država. No, većina smeža bit će uklonjena do nedjelje navečer a o rezultatima akcije izvjestit ćemo našu javnost.

19. travanj 2024 21:15