StoryEditorOCM
DubrovnikPREVENTIVNA MJERA

Djeca vrtića Pile I i Pile II kroz edukativnu radionicu učili što napraviti u slučaju požara

Piše PSD.
15. prosinca 2017. - 16:36

Edukativna radionica na temu ”Kako postupiti ako uočimo požar?”, održana je u vrtićima Pile I i Pile II, a radionici, koju je vodila Marijana Miljas Đuračić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, prisustvovalo je 75 djece.

Tijekom radionice ukazano je na opasnosti i posljedice koje požari predstavljaju za prirodu i čovjeka, a koji su svake godine, posebice za ljetnog razdoblja, prisutni u području cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Na primjeru katastrofalnog požara iz 2007. godine na brdu Srđ i širem području Grada Dubrovnika, djeci je ukazano na sve prijetnje, opasnosti i štete koje požari raslinja uzrokuju ne samo u nenaseljenim i/ili ruralnim područjima gdje se najčešće pojavljuju, već i njihova moguća pojava u gradskim šumskim područjima. Također, djecu se educiralo kako postupiti ukoliko opaze požar s posebnim naglaskom na šumama, budući da požari predstavljaju najveću prijetnju za njihov opstanak na Mediteranu.

Prikazan je kratkometražni animirani film ”Požar nije šala”, gdje su se djeca upoznala s mediteranskom šumom i pripadajućim živim svijetom, najčešćim uzrocima požara, katastrofalnim štetama i posljedicama koje požari ostavljaju za sobom, pojavama koje nastaju iza požara (npr. vodene bujice, odnošenje tla, itd.), procesom sanacije požarišta te pošumljavanja opožarenih područja. Također, podijeljene su i puzzle s motivom mediteranske šume, koju je zahvatio požar te ugrozio životinjski svijet u njemu.

Ova radionica samo je jedna u nizu preventivnih mjera zaštite od požara koje u okviru svoje djelatnosti Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije kontinuirano provodi s ciljem zaštite i očuvanja zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije i živog svijeta u njima.

19. travanj 2024 20:24