StoryEditorOCM
DubrovnikBURNA JAVNA RASPRAVA

SUDIONICI SE SLOŽILI Neka se hotel gradi, samo neka javno ostane javno

Piše Lorita Vierda
14. prosinca 2017. - 10:13

Javna rasprava oko izmjena i dopuna GUP-a te stavljanje van snage DPU-a Belvedere u gradsku je vijećnicu privukla veliki broj zaintresiranih.

Okupili su se arhitekti, predstavnici političkih stranaka, a najviše stanovnika Zlatnog potoka i Svetog Jakova. Za početak, prezentacija projekta Belvederea zaista izgleda sjajno. Projekt koji su na natječaj posali iz zagrebačke tvrtke 3LHD predstavio je nas sugrađanin Marko Dabrović, a pobijedili su u užem krugu još tri konkurenta, među kojima je u svijetu jako popularna Zaha Hadid.

Dabrovićev je studio budući hotel uklopio u okoliš, umanjio vizure sa svih strana i razdijelio ga na gornju recepciju iznad koje je 7 luksuznih vila te donju recepciju i ispod nje terasasto građenu glavnu hotelsku zgradu. Oko studije koja predstavlja utjecaj projekta na baštinu od mr.sc. Dubravka Bačića doznalo se da uopće nije integrirana u projekt iako bi trebala biti. Zatim su se ohrabrili i sami građani. Igor Legaz koji prati situaciju oko Belvedera rekao je:

- Nije bezveze ovoliki publicitet, ovo je prostor možda i najvrjedniji u Dalmaciji. Nismo protiv hotela, nikako, ali vi govorite o gradnji šetnice koju već imamo. Što će nam šetnica?! Imamo put koji nije prestao biti javan, a vi biste ga sad prekinuli tamo gdje je za vas šetnica, ali, ali to nije šetnica nego put . Grad se uporno odbija uknjižiti na tu česticu, a ne zna se zašto" zaključio je Legaz kojeg su pljeskom podrzali stanovnici.

Dodali su kako to zaista nije šetnica nego put kojim oni generacijama prolaze, te da ga ne smiju izgubiti kao ni javni prostor, kupališta i Orsulu. Skalini među ulicama odnedavno su srušeni. Od čije ruke i zašto ne znaju, ali dodaju kako na tom području postoji cijeli niz problema koje investitor nije naveo. Poput činjenice da je primjerice prostor sadašnjeg amfiteatra zapravo jama kroz koju udara more, te da je cijeli obuhvat glavnog dijela projekta zapravo pomorsko dobro.

Legaz je naveo pokoje rješenje i za promet i za pješački dio, misleći na stanovnike koji "tamo žive, spavaju kupaju se, objeduju, šetaju i održavaju i kupališta i sve u vezi Belvedera, a još se nijedna gradska vlast nije udostojila ljudima napraviti normalnu prometnicu, javnu rasvjetu, proširit gornji put da se autobusi ponovo imaju gdje okrenuti". Na svaku primjedbu i pitanje građana odgovarao je Dabrović naglašavajući kako ne govori u ime investitora.

Hotel je najotvorenije privatno vlasništvo rekao je Dabrović, što su mu 'zapamtili' predstavnici Društva arhitekata. Na red je došla zakonitost idejnog rješenja, prema navodima predstavnice DAD-a Svjetlane Jelavić Dean koja je i citirala članak zakona po kojemu će se kazniti projektant koji na temelju postojeceg DPU-a pravi projekt. Pitali su Dabrovića i o tome zašto je natječaj privatiziran, nije oglašen od strane struke, na što je odgovoreno kako je oko natječaja uložen veliki trud, te dodatak za Svjetlanu JelaviĆ Dean, kako nije potrebno citirati zakon jer zabraniti projektiranje na postojećem projektu znači da se 'ne smije maštati'.

Hotel je potreban, treba ga napraviti da više nije ruglo grada, slažu se svi sudionici rasprave, no ta strateška točka i zadnja granica Grada ne može i ne smije biti ekskluzivni zatvoreni resort jer sve na to upućuje, dodali su stanovnici. Nikola Beusan iz Lučke kapetanije pitao je što to projekt predviđa graditi i uz koje dozvole, kad je sve na pomorskom dobru te neće li na mjestu predviđenom za vezove 12 plovila neodređene veličine, sutra niknuti privatna marina, na što je Dabrović odgovorio kako "takve namjere u projektu nema".

Društvo arhitekata najavilo je slanje pismenog prijedloga i pitanja u navedenom zakonskom roku, a gradonačelnik Mato Franković je dodao i što misli o njihovom prijedlogu za stavljanje moratorija na GUP. "Moratorij znači zaustavljanje apsolutno svih projekata na području grada - kanalizacije, gradnje stanova i vrtića u Solitudu, pročistača s kojim smo prilično odmakli... Sto posto se slažem da GUP jednostavno nije dobar, ali s moratorijem treba biti jako oprezan". 

25. travanj 2024 12:01