StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE DRUŠTVA ARHITEKATA DUBROVNIK

DAD Prostorne planove kroje predatorski investitorski interesi. Tražimo moratorij na postojeći GUP i hitnu izradu novog!

Piše DV
13. prosinca 2017. - 11:32

Društvo arhitekata Dubrovnik uputilo je priopćenje za javnost povodom izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika, tražeći moratorij na isti.
"Društvo arhitekata Dubrovnik kontinuirano upozorava na nebrojene nepravilnosti u postupcima prostornog planiranja na području Dubrovačko-neretvanske županije, nastojeći putem redovitog sudjelovanja u javnim raspravama utjecati na zaštitu javnog interesa. Prostorno uređenje temelj je kvalitete života stanovnika nekog područja i građani se sve jače i svjesnije uključuju u raspravu o tim pitanjima, definirajući i stajući u zaštitu javnog interesa. Prostorni planovi nisu samo instrument za provedbu razvojnih politika, već i temeljni instrument očuvanja prostora, zbog čega bi se u njihovoj izradi trebale uskladiti aspiracije stanovništva s pojedinačnim interesima. Međutim, to u praksi uglavnom nije slučaj. Građani se u planiranje uključuju samo formalno, a planove kroje predatorski investitorski interesi.", pišu u priopćenju, dodajući kako zbog toga traže moratorij na postojeći GUP i hitan početak izrade novog prostornog plana zajedno sa svim pripadajućim stručnim studijama, elaboratima i analizama. Kad se radi o Belvedereu predložene izmjene i dopune GUP-a su presedan jer se mijenjaju osnovni urbanistički planovi, rješenje nije bilo na javnoj raspravi niti je moguće utvrditi o kakvoj je građevini riječ, pa se iz DAD-a pitaju što je to javni interes na području Belvederea i kako izgleda uređenje cijelog obuhvata. Hotel, po DAD-u, neće biti manji nego za 1,2 posto veći, kao i visina, što je ukupno 23 posto veće u kubaturi nego postojeći hotel. "Predloženim promjenama GUP-a bitno se utječe na morsku obalu (primjerice, dopušta se izgradnja zaštitnih pera duljine do 50m, privez za desetak plovila, kupalište na stijenama uvale Orsula), a gradi se i heliodrom. Iz toga proizlazi da je odluka o ne-izradi Strateške procjene utjecaja na okoliš Prijedloga izmjena dopuna GUP-a donesena na temelju bitno manjkavih činjenica o opsegu i vrsti izmjena i dopuna GUP-a koje se predlažu. Također, pitanje rješenja prometa istočnog dijela grada ne može se riješiti bez terena Belvedera.", pišu iz DAD-a.
"Javni interes pa tako i javni prostor u takvim okolnostima su stisnuti na marginu. Jedan od primjera je i ovakva amputacija strateške točke grada na kojoj se namjerava izgraditi turističko naselje za bogato strano tržište radi ostvarenja enormnog profita temeljenog na renti Dubrovnika. Društvo arhitekata Dubrovnik će se zbog svega toga, a sukladno svojoj dosadašnjoj praksi, o svemu više očitovati u pisanim primjedbama koje će pravodobno dostaviti javnosti na uvid."
 

19. travanj 2024 04:30