StoryEditorOCM
DubrovnikU DUBROVAČKOM MUZEJU DOMOVINSKOG RATA

FOTO: Predstavljena fotomonografija i otvorena izložba 'Nepokoreni Dubrovnik' 

Piše Anton Hauswitschka
Foto. Tonči Plazibat i Anton Hauswitschka
5. prosinca 2017. - 21:05

U Muzeju Domovinskog rata u tvrtđavi Imperial na Srđu, danas poslijepodne u sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja otvorene su izložbe 'Čuvari sjećanja' i ' Nepokoreni Dubrovnik' te istoimena fotomonografija ratnog fotoreportera i dugogodišnjeg urednika fotografije u nekadašnjem Vjesniku, Zlatka Kallea.   Uz Kallea, monografiju su predstavili dr.sci. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Mišo Đuraš, viši kustos Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik , a izložbe je otvorila dogradonačelnica Jelka Tepšić. – Fotografije su nastale tijekom moja četiri dolaska u Dubrovnik tijekom rata, a fotomonografija ih je objedinila u jednu cjelinu. Tada se u svijetu nije znalo što se događa u Dubrovniku pa je bilo važno da fotografijama prenesemo istinu o napadima na grad.  Bilo je nepojmljivo da se može sjedati na terasi hotela Argentina i gledati kako na sam grad padaju granate. To se moralo pokazati svijetu, a ova fotomonografija je zapravo sažetak borbe Dubrovčana za slobodu – kazao je Zlatko Kalle. 

Ante Nazor istaknuo je važnost ratnih fotografija u čuvanju istine o onome što se događalo za vrijeme Domovinskog rata  i upoznavanju svijeta s tim vremenom.  Istaknuo je kako fotomonografija Zlatka Kallea govori o tome što Dubrovniku znači sloboda.  Nazor se tom prigodom osvrnuo i na presudu 'šestorci' u Haagu istaknuvši kako su hrvatski generali osuđeni za nešto što nisu napravili. – sa 1400 vojnika koliko ih je brojio HVO ne ide se u osvajanje. Sud nije sagledao sve činjenice i zato je važno da pišemo o povijesti . Poglavito o ovoj iz Domovinskog rata u Dubrovniku– kazao je Nazor. Naglasio je i važnost hrvatske zastave u Domovinskom ratu. – Zastave su nam jako puno značile.  Vijući se na dva simbola Domovisnkog rata, odašiljaću na Srđu i vukovarskom vodotornju govorile su da Dubrovnik i Vukovar nisu pali. Dvije zastave, daleko veće, obilježile su i završetak ratova u Hrvatskoj i BiH. Ona koja je 1995. podignuta u Kninu i ona koja je podignuta u Jajcu – kazao je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata .

Tom prigodom predstavljena je i dosadašnja suradnja Muzeja domovinskog rata i Hrvatskog povijesnog muzeja posebice kroz izložbu Lica rata koja je već tri godine na turneji po Hrvatskoj te radovi Dimitrija Popovića odnosno oslikane ratne fotografije Mira Kernera  koje će poznati hrvatski slikar pokloniti Muzeju za budući stalni postav. Kao zahvalu nekadašnjim čelnim ljudima dubrovačke obrane Tončiju Bačiću i doktoro Vicku Mihaljeviću koji su dubrovačkom muzeju donirali velik broj građe iz Domovinskog rata te branitelju Dinku Tomiću, ravnateljica muzeja Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš poklonili su fotografije iz Domovinskog rata na kojima se nalaze.  
 

20. travanj 2024 07:35