StoryEditorOCM
DubrovnikDANAS U VELIKOJ VIJEĆNICI

Gradonačelnik Franković predstavio Prijedlog proračuna za 2018.

Piše Tea Stjepović
30. studenog 2017. - 15:45

Gradonačelnik  Grada Dubrovnika Mato Franković danas je u Velikoj vijećnici predstavio Prijedlog proračuna za 2018. godinu. 

'Iznos proračuna je 575 milijuna i 295 tisuća kuna, za proračunske korisnike planira se 32 milijuna i 462 tisuće kuna. Važno je napomenuti u 2018. godini smo planirali kredit u iznosu od 111 milijuna i 510 tisuća kuna', rekao je gradonačelnik Franković.

Poručio je da je kreditno zaduženje vezano uz projekte izgradnje osnovne škole Montovjerna (43 milijuna kuna), ceste Most dr. Franja Tuđmana - Osojnik (24 milijuna kuna), kupnja Vile Čingrije (17,5 milijuna kuna), Dječji vrtić Palčica (12 milijuna kuna), izgradnja ceste i infrastruktura Solitudo (10 milijuna kuna), Vukovarska ulica II. faza (4 milijuna kuna).

Gradonačelnik je prezentirao i projekte cestovne infrastrukture poput parkinga HRVI Mokošica, dovršetak Ulice Nika i Meda Pucića, oboriska odvodnja i izgradnja Vukovarske ulice, oborinska odvodnja Stare Mokošice. Predstavljeni su i projekti rasvjete, pa se tako planira osvijetliti Čerjan - put na more, Zaton - Bunica, izgradnja nove rasvjete u Ante Šercera, te rasvjeta Stare Mokošice, Osojnika i Mirinova.

Franković je i u Prijedlogu proračuna 2018. predstavio i projekte za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje poput 11-milijuna kuna vrijednog projekta nadogradnje vrtića Palčica, izgradnje Osnovne škole Montovjerna čiji iznos od 43 milijuna kuna će se protegnuti na nekoliko godina, za sufinanciranje studentskog doma planirano je pet milijuna kuna, te za energetsku obnovu OŠ Lapada osam milijuna kuna. Također su planirana ulaganja u dječja igrališta, energetska obnova OŠ Marin Držić, Gundulić, DV Izviđač i Ciciban.

Nastavlja se i sanacija Grabovice, te groblja Dubac u iznosima od šest i deset milijuna kuna.

Određena sredstva su planirana i za poticaj gospodarstva, a zanimljivo je da se za potpore tradicijskim obrtima ove godine izdvojilo duplo više u odnosu na prethodnu godinu, čak 845 tisuća kuna.

'Glavni ciljevi Grada Dubrovnika su osiguravanje preduvjeta za razvoj Grada i osiguravanje najviših standardta u zadovoljavanju javnih potreba stanovništva u sportu, kulturi, obrazovanju, predškolskom odgoju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te komunalnom uređenju', poručio je gradonačelnik te naveo par projektnih prijedloga za koje će sredstva tražiti od EU fondova.

Među takve projekte spada i nabava autobusa za pružanje javnog gradskog prijevoza. Nositelj projekta je Libertas, a planira se nabaviti 10 autobusa vrijednosti 18 milijuna kuna.

Što se tiče Upravnog odjela za nekretnine, predstavljeno je par projekata. Među njima je već spomenuta kupnja Vile Čingrija, pa izgradnja 108 stanova HRVI u dogovoru s Ministarstvom branitelja, otkup zemljišta Most-Pobrežje, otkup zemljišta za vrtić Solitudo, te projekt Arena Lapad - rješavanje imovinsko pravnih sporova.

Dvanaest ustanova u kulturi financirati će se u iznosu od 80 milijuna kuna, za Lazarete - kreativna četvrt ide 27 milijuna kuna, Dubrovačka Baština dobiva potporu od 800 tisuća kuna, a za Program javnih potreba u kulturi predviđeno je 4,5 milijuna kuna. Duplo povećanje u odnosu na 2017. godinu ide Zavoda za obnovu (13 milijuna i 492 tisuće kuna). Planira se i obnova krova Domus Christi, sanacija Orlandovog stupa, obnova atrija Kneževa dvora.

Gradonačelnik Franković je najavio i da će se sve ceste u Dubrovniku i okolici asfaltirati. U prezentaciji su navedene i pojedine ulice na kojima će se raditi, te će građani biti obavješteni na vrijeme o tijeku radova.

Za program javnih potreba u športu izdvaja se 14 milijuna i 231 tisuća kuna, te će se povećati izdvajanja za sportske manifestacije od značaja za Grad. Novost je i uvođenje posebne stavke za donacije vjerskim zajednicama koje djeluju na dubrovačkom području (332 500 tisuća). Uvodi se novi projekt 'Halo pomoć' koju financira Zaklada Blaga djela, a operativno provodi DOmus Christi (250 tisuća kuna). Nastavlja se potpora Pučkoj kuhinji u Gružu, darovi za novorođeno dijete, potpore za podstanarstvo mladim obiteljima, te ostalim socijalnim kategorijama.

Gradonačelnik Franković je najavio i potpisivanje novog kolektivnog ugovora s Vatrogascima (povećanje plaća za 3,4 milijuna kuna), rekonstrukciju postojeće javne rasvjete led rasvjetom u naselju Štikovica, ulicu Uz Batalu te područje Kantafiga do benzinske stanice u Komolcu.  Najavljena je i implementacija video nadzora za 63 dječja igrališta, kao i gradnja prvog vrtića u Dubrovniku nakon 30 godina.

Za kraj je prezentirana izrada HIA-e studije za područje GUP-a u obuhvatu predložene buffer zone, arhitektonsko urbanistički natječaj za park Gradac, izrada plana gospodarenja otpadom, zaštita okoliša, te izrada ortofoto snimke cijelog područja Grada.

Na pitanje novinara je li kreditno zaduženja novinara potrebno, Franković je odgovorio:

'Zaduženje Grada je neizbježno, i posljednih nekoliko mjeseci se suočavam s pitanjima što će nama krediti i sredstva kad je Grad Dubrovnik bogat i ima potrebitijih od nas. To je teret i mač u leđima Grada Dubrovnika koji smo naslijedili u posljednih osam godina', rekao je Franković i još jedanput podsjetio:

'Grad Dubrovnik nema riješeno više od 70 posto kanalizacijske mreže, 30 posto vodovodne mreže, nema uveden pedagoški standard u svoje predškolske ustanove, još uvijek nemamo jednosmjensku nastavu u svojim osnovnim školama..', poručio je Franković i dodao kad sve to riješimo, a imamo 400 i nešto milijuna kuna - e tad smo bogat grad!
 

23. travanj 2024 10:28