Županija Dubrovnik

ORIJAŠ USPJEŠNO SANIRAN

ZDRAVA K'O DRIJEN Platana s Pila prošla na sistematskom

ORIJAŠ USPJEŠNO SANIRAN

Platana na Pilama je u dobrom zdavstvenom stanju, pokazala je danas završena sanacija orijentalnog orijaša koji je uspješno prošao 'sistematski pregled' i orezivanje suhih grana potencijalno opasnih za prolaznike.

U sanaciju, koja je uz posebnu regulaciju prometa u mirovanju počela 13. studenog, uz županijsku Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, sudjelovali su i Vrtlar, Šumarski fakultet u Zagrebu i specijalizirana tvrtka Drezga d.o.o.Zagreb, čiji nam predstavnik Andrija Majić kaže kako su deblo i grane sasvim u redu:

- Ovaj orijentalni platan ima lijepo razvijenu krošnju. Odradili smo orezivanje s ciljem smanjenja opterećenja stabla i sprečavanja mogućih puknuća u budućnosti. Na pregledu tomografom i rezistografom pokazalo se da platana ima zdravu stijenku koju ne ugrožava truljenje ni šupljine iznutra. Moglo bi se reći da joj je na Pilama jako ugodno – izjavio je Majić i otkrio kako će se iz dijelova drva odsječenog tijekom sanacije dvjestotinjak godina starog stabla, izraditi suveniri.

Orezivanje i osiguranje krošnje platane (Platanus orientalis L.), financirane su sredstvima Grada Dubrovnika.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

ITALIJA Lider dobio prvaka

ITALIJA Lider dobio prvaka
Umana Reyer Venezia, aktualni prvak, izgubila je derbi 11. kola u gostima od Brescie, lidera prvenstva, s 90:71....
ITALIJA Lider dobio prvaka