Županija Dubrovnik

PROJEKT PROČISTAČA PREDSTAVLJEN MINISTARSTVU I KONZULTANTIMA

Pročistač u Lapadu, obrada mulja na Osojniku-slijedi procjena utjecaja na okoliš

PROJEKT PROČISTAČA PREDSTAVLJEN MINISTARSTVU I KONZULTANTIMA

"U pripremi EU projekta Dubrovnik: „RAZVOJ VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE DUBROVNIK“ jučer je u Zagrebu ostvaren značajan napredak. Konzultant Vodovoda Dubrovnik, tvrtka Hidroprojekt-Ing i Wyg international prezentirali su projektni prijedlog Posredničkom tijelu razine 1 (Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Upravi vodnoga gospodarstva) i Posredničkom tijelu razine 2 (Hrvatskim vodama), kao i konzultantima Jaspersa zaduženima za kontrolu velikih projekata. Prihvaćen je predloženi obuhvat projekta, odnosno dobiveno je zeleno svjetlo da se projektni prijedlog uputi na procjenu utjecaja na okoliš" - javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.
Dodaju kako projekt nosi značajna ulaganja u unaprjeđenje vodoopskrbe, no da je 'specifičnost projekta bilo iznalaženje prihvatljive varijante lokacije uređaja za pročišćavanje te prihvatljivog načina rješavanja mulja s uređaja za pročišćavanje'. Ishođene su Jaspers smjernice za dokazivanje ovih pitanja te je dorađena opcijska analiza različitih rješenja sustava odvodnje i pročišćavanja za aglomeraciju Dubrovnik. Provedeno je, dodaju, s Gradom i i Upravom Vodovoda, 'savjetovanje s javnošću', a rezultat je konačni odabir uređaja za pročišćavanje - postavit će se u Lapadu dok će obrada mulja biti na lokaciji Osojnik. Ono što slijedi jest provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš koja bi trebala biti završena za 8 mjeseci, a prijava projekta planirana je do konca 2018. godine, čime bi se osiguralo korištenje sredstava Europske unije.
"Financiranje projekta predviđeno je: sredstva Europske unije 70%, a nacionalna sredstva 30% (JLS 10%, Hrvatske vode 10% i državni proračun 10 %. Procijenjena ukupna vrijednost projekta 590 milijuna kuna (80 milijuna eura).", obavijestili su iz Vodovoda.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

ITALIJA Lider dobio prvaka

ITALIJA Lider dobio prvaka
Umana Reyer Venezia, aktualni prvak, izgubila je derbi 11. kola u gostima od Brescie, lidera prvenstva, s 90:71....
ITALIJA Lider dobio prvaka