StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANA AKADEMIJA POVOM VELIKE OBLJETNICE

FOTOGALERIJA Gimnazijskih 90 godina u zgradi na Pločama:monografija, film, sjećanja i emocije

Piše Lorita Vierda
14. studenog 2017. - 23:23

Prije 90 godina, ova je velika dubrovačka ustanova u zgradi na Pločama po prvi put otvorila svoja vrata učenicima, a velika obljetnica obilježena je večeras u Kazalištu Marina Držića svečanom akademijom. Djelatnicima i učenicima Gimnazije pridružili su se i umirovljenici, suradnici i donatori, ali i izaslanik Vlade RH i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, saborska zastupnica i bivša ravnateljica Gimnazije Sanja Putica, zamjenica Župana Žaklina Marević, te brojna poznata lica dubrovačkog političkog i javnog života.
Iako Gimnazija kao takva radi već 200 godina, punih je 90 u istoj zgradi, a kroz njezine je hodnike prohujalo bezbroj generacija, među kojima je i veliki broj onih koji su nam danas, po svom radu, poznati. Današnjih 529 učenika u 24 razredna odjela, velike su brojke, a 'pomama' za upisom u Gimnaziju već godinama ne jenjava. Gimnazija je, od svoga postojanja do danas, iznjedrila glumce, pisce, kostimografe, gradonačelnike, ravnatelje, profesore, jezičare i matematičare, snimatelje, redatelje, sportaše i ravnatelje. Tonko Lonza, Doris Šarić Kukuljica, Ena Begović, Gordana Buljan Flander, Slobodan Prosperov Novak, Dubravka Šuica, Mihovil Španja, Maro Joković… samo su jedna kap u moru gimnazijski obrazovanih generacija.
Uvodno se prisutnima obratila ravnateljica Gimnazije Katarina Tolja, rekavši kako je Gimnazija, bez obzira na sve promjene, uspjela zadržati svoj identitet, dodajući nešto i o povijesti same škole.

„Učeći, poučavajući i odgajajući mnoge generacije učenika, nastavnici ove škole uspješno su prenosili i ugrađivali darove svoga uma i srca. Mnoga istaknuta imena kulturnog i javnog života vezana su uz rad ove škole. Teško bi bilo nabrojati ih sve, kao i školske uspjehe i statističke prikaze,“ istaknula je Tolja. 

Istaknuti skup kratko je pozdravila i bivša ravnateljica Gimnazije, danas saborska zastupnica, Sanja Putica rekavši kako biti profesor ali i ravnatelj nije zanimanje već životni poziv koji mora biti obilježen davanjem i altruizmom. Dodala je i kako vjeruje da će moderna i napredna škola biti uvijek spremna odgovoriti izazovima čuvajući duh stoljetne zgrade.

I dalje stoji plan preseljenja gimnazijskih 'podstanara', osnovaca Marina Getaldića s kojima dijele zgradu, kako bi Gimnazija mogla preuzeti jednosmjensku nastavu, o čemu je govorio gradonačelnik Mato Franković.
„Ponosni smo na jednu tako dugovječnu obrazovnu ustanovu kroz čije su hodnike, od 1927. godine, prošle brojne generacije Dubrovkinja i Dubrovčana. Kao osnivač osnovnih škola na svom području, Grad Dubrovnik u ovom četverogodišnjem razdoblju ima cilj osigurati nastavu u jednoj smjeni, u svim svojim školama. Rekonstrukcijom zgrade u Ulici Ilije Sarake stvorit će se uvjeti za preseljenje viših razreda Osnovne škole Marina Getaldića iz zgrade na Pločama u novi prostor unutar zidina, a Gimnaziji otvoriti nove mogućnosti za korištenje svoga prostora“. 

U sklopu akademije predstavljena je i monografija '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' koju su uredili Katarina Tolja, Marko Giljača, Kiti Jurica Korda, Renata Lujak Grdović, Ana Njirić Aleksić i Lucijana Pendo. Monografija je, osim vrijedan povijesni uradak, i svojevrsni spomenar profesora i učenika, prepun fotografija, autorskih tekstova, podataka i emocija.

Za vođenje večerašnjeg programa bili su zaduženi sami gimnazijalci Laura John i Paolo Stabile, scenski nastup izveli su Antonio Mustahinić i Karlo Krilanović, Lucija Kušar, Martin Hazdovac, Romana Dominiković, te gimnazijski zbor i Paola Dražić Zekić, a gledao se i film „90 godina Gimnazije na Pločama“ predstavljen prvi put pri otvaranju DUFF-a.
 

19. travanj 2024 09:50