StoryEditorOCM
DubrovnikZIMA JE I NEDOSTAJE SOLI, ALI

Cestari ne kupuju domaću sol, pa ni onu najbolju, stonsku

14. studenog 2017. - 13:49

Dok meteorolozi upućuju ozbiljni meteoalarm zbog najavljene ozbiljne promjene vremenskih prilika i jačanja bure na području Dalmacije uz povremene udare snage 35- 50 čvorova odnosno 65- 95 km/h, stručnjaci za prometovanje magistralom i autocestama preporučuju ograničenje brzine na 40 km/h.

Istodobno,  tu lošim vijest ma nije kraj: meteorolozi najavljuju i snijeg za kojeg, međutim, ove zime naši cestari još nisu pripravni. Naime, natječaj javne nabave soli za potrebe Hrvatskih autocesta je, iz proceduralnih razloga, upravo poništen jer je Solana Pag dostavila neodgovarajuće jamstvo koje je obvezujuća dokumentacija uz svaki natječaj javne nabave.

Bila je to prilika da čujemo komentar direktora i vlasnika Solane Ston, Svetana Peića koji je ustvrdio:

-Jadransko more je najsjevernije more u kojem se prirodnim putem crpi sol. Na taj način Hrvatska godišnje proizvede do 15 tisuća tona soli. Istodobno, za prehranu, kozmetiku, industriju i ceste godišnje trošimo 110 do 250 tisuća tona. S druge strane, za našu solanu to konkretno znači da su upitni razvoj i opstanak zbog spore birokracije i odnosa države koja nam zbog toga, zapravo, onemogućava koruištenje novca iz EU- fondova- kaže Peić i dodatno pojašnjava:

-To znači da smo do sada propustili novac iz pretpristupnih, a upravo ne možemo koristiti sredstva iz kohezijskih fondova. Ne treba podsjećati kako je uzrok svemu neriješena situacija još iz perioda 'afere Dubrovačka banka'. Inače, cil stonske Solabne je proizvoditi čistu ekološku sol, od koje bi mogli tržišno poslovati i opstati u jakoj konkurenciji. Povijesno je stonska sol uvijek postizala veću cijenu, između ostalog stoga što je naša solana u doba Dubrovačke republike kvalitetno građena. Nije tajna kako je Republika 1575. godine od stonske Solane imala godišnji prihod 15.900 dukata, a od preostalog, ukupnog gospodarstva Stona 1830 dukata! Stoga ponavljam: tko je kušao našu sol i naše kamenice, uvijek ih traži!

25. travanj 2024 04:00