StoryEditorOCM
DubrovnikSREDIŠNJA PROSLAVA OBILJEŽAVANJA 25.OBLJETNICE OSLOBAĐANJA JUGA HRVATSKE

Puno emocija u Gružu, nazočnima se obratio i general Nojko Marinović 

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto:Ž.Tutnjević, A.Kalajdžić i Nikša Duper, Antun Hauswitschka, Marinko Bubica
29. listopada 2017. - 20:39

Uplovljavanjem raketne topovnjače ‘Dubrovnik’, na kojoj se s ostalim visokim dužnosnicima nalazila vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, u luci Gruž je započela središnja svečana proslava 25. obljetnice vojnoredarstvene akcije ‘Oslobađanje juga Hrvatske’.
Po uzoru na svečano postrojavanje koje je pred prvim hrvatskim predsjednikom dr Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom upriličeno prije 25 godina, 29. listopada 1992. godine u luci Gruž je ponovno upriličeno svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske a prijavak vrhovnoj zapovjednici uoči pregleda postrojenih vojnih postrojbi predao je general pukovnik Mate Ostović.
Svečanosti su nazočili predsjednicu RH, podpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.
Svečanosti obilježavanja prvi su se put u Dubrovniku pridružili borbeni avioni koji su preletjeli Gruž a nakon prigodnih govora uslijedio je i atraktivni program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'Krila Oluje'. Oni su tijekom šestominutnog pozorno praćenog programa izveli više smjelih i uvježbanih akrobacija kojima su zadivili nazočne Dubrovčane i njihove goste. Za bolje razumijevanje programa tijekom već trećeg nastupa te akrobatske grupe u Dubrovniku izvedene je figure s avionima tipa pilatus objašnjavao  zrakoplovni pukovnik Damir Barišić.
Nazočnima se prvo obratio dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je podsjetio kako je od 1. listopada 1991. godine Dubroivnik bio grad stradanja, smrti i nesigurnosti, a put do slobode bio je krvav i težak:- To nikad ne smijemo zaboraviti a pod zaštitom Sv. Vlaha grad je opstao i ostao nepokoreni grad koji se ponosi bogatom prošlošću!
Župan dubvrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić naglasio ponos na 465 branitelja poginulih u oslobađanju Dubrovnika:- Klanjamo se toj žrtvi, pamtimo njihovu hrabrost i stoga podupiremo kupnju novog oružja i vojne opreme. Slobodarski je Dubrovnik davno u svome kamenu uklesao: Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta!
Ravnatelj policije Nikola Milina je podsjetio kako je prije formiranja HV policija čvrsto držala liniju obrane a istodobno i javni rted i mir:- U obrani juga domovine poginulo je 43 pripadnika dubrovačke PU, a širom države 761 policajac dok ih je 27 nestalo.
Nazočnima su se obratili i načelnik Glavnog stožera HV, general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić i ministar obrane Damir Krstčević koji je rekao:- Oslobađanje juga Hrvatske i Dubrovnika dali su nam vjeru u skoro oslobođenje cijele domovine, šrto smo i postigli izgrađujući pobjednički karakter  hrvatskog vojnika i policajca. On se posebno zahvalio zamjeniku zapovjednika Južnog bojišta, generalu Nojku Marinoviću koji je u nadahnutom govoru posebno naglasio ulogu 163 brigade HV, Odreda naoružanih brodova i treće Imotske vojne, čime ne umanjuje ulogu bilo koje postrojbe koja je sudjelovala u akciji oslobađanja, a govor je završio porukom:- Država koja je stvorena srcem i vođena razboritošću mora imati svijetlu budućnost!
Na kraju se brojnim okupljenim sugrađanima i njihovim gostima obratila i vrhovna zapovjednica HV te predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je ustvrdila kako su pobjede na južnom bojištu pokazale jedinstvo Hrvatske i nagovijestile sve buduće pobjede u domovinoi kojoj ostajemo uvijek vjerni.

16. travanj 2024 08:50