StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA, IZVJEŠTAJ I CIJENE

VITAMINI NA SVE STRANE Počela sezona šipaka na lapadskoj placi

Piše PSD.
21. listopada 2017. - 11:52

Bliži se kraj mjeseca i malo tko se može pohvaliti da je "pun k'o šipak", ali zato je lapadska placa puna šipaka. Ovaj vitaminima bogat plod "ušuljao" se na skoro pa svaki štand. Finu i slatku "šipkovinu" platit ćete 15 kuna. I mnogo je još "artikala" s place koje nose upravo tu cijenu - to je neka zlatna sredina. Inače, kenova? Kaže nam jedna gospođa jutros da je dobro čim se probudila i mogla sjesti. Pokraj koga ste se vi probudili ovo jutro? Pokraj ljubavnika ili ljubavnice? Nadamo se da ćete iskoristit' i ove posljednje dane ljeta. Iako su nas u školi učili kako "navodno" kolovoz ili august ima samo 31 dan, ovaj se bome pružio sve do Svi svetih! Baš zato ostavite se sjedanja na kauču ili na kavi i trk u more dok je još ovako ugodno. Tko zna kad ćete opet! Naravno, ako vas ništa ne boli i ako dopusti žena i ljubavnica!

Veli nam jedna druga gospođa kako ne može pričati jer je boli noga, odgovorili smo da nas "boli trepavica" pa zato ne možemo pričati? Zar to nije fer?! No, vratimo se mi na našu "zlatnu sredinu" - za lapadsku se placu slobodno može reći kako je butiga po imenu "Sve po 15 kuna". Što još košta ta tri "meda"? - pitat' ćete. Ovako - mrkva, balančana, pomadore, kukumar i paprike. Sve nabrojano vam je tih lijepih 15 kunica.

Krenimo mi dalje, na druge cijene i ponudu: glavati kupus (8kn) baš strši, tikvice (20kn) leže stisnute k'o sardine ili svatovi na svadbi, patate (7) su stidne kao mladići na maturalnoj zabavi, suhe smokve (50kn) skupe su kao buduća mlada s dobrom kućom i okućnicom, ali zato mlade smokve koštaju u pola manje - 25 kuna. Kod smokava se poštuje starost. 

Ako vam je muž sklon učestalim i pretežito na udare jakim vjetrovima onda samo za deset kuna možete kupiti dunje i prekriti sve neželjene arome u domaćinstvu. Oko 20 minuta se jedna gospođa mislila dok nam je rekla cijenu grožđa, ali misao se na kraju "rodila" carskim rezom i tako crno grožđe - možda i posljednje za ovu sezonu - stoji svega 20 kuna. Iskamčili smo cijenu samo za vas! 

Vezica ili balica, kako vam drago, svježe rotkvice stoji 5 kuna. Svježa i puna elana je blitva (10 kn/balica) te rikula (5kn/balica). Kao da ih čeka izlet u Mostar! Zaboravili smo vam navesti cijenu luka: mladi se po balici može kupiti za 5, a onaj stariji za 15 kuna. A što ćemo vam rijet? Nemojte im zamjeriti! Kapula (20kn) vam je zato na raspolaganju kao stjuardesa u avionu. Sve je na vama, vi birajte što želite ili ne želite. 

Pazite samo da vam netko na kraju dana ne kaže "šipak" pa da ne dobijete onaj figurativni plod. Za sve ostalo tu su sunce, more, nebo i fotogalerija Nikše Dupera. Do neke druge subote - goodbye and good luck!  

B. Lucić     

26. travanj 2024 22:21