StoryEditorOCM
DubrovnikANTO RUSKOVIĆ ZA UPRAVU EXCELSA NEKRETNINA O SVE SLOŽENIJIM ODNOSIMA TE TVRTKE S GRADOM DUBROVNIKOM

Gradonačelnikov zahtjev za preispitivanjem pretvorbe Atlasa, s nama nema nikakve veze

Piše Maja Rilović Koprivec Foto:
17. listopada 2017. - 16:49

Razgovori oko koncesije na žičaru između Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika su prekinuti. Gradonačelenik Mato Franković pozvao je DORH da ispita radi li žičara zakonito te također zatražio preispitivanje pretvorbe Atlasa radi izuzetno vrijednih gradskih nekretnina koje su se našle u vlasništvu Excelse. Inspektora na žičari još nema, i ona još uvijek vozi. Anto Rusković ispred Uprave Excelsa nekretnina odgovorio je o toj, za Dubrovnik vrućoj temi, na nekoliko pitanja Dubrovačkog vijesnika.


Kako u Grupaciji gledate na zahtjev gradonačelnika Grada Dubrovnika za preispitivanjem pretvorbe Atlasa odnosno jesu li neke od nekretnina nezakonito unesene u temeljni kapital toga društva?

Excelsa nekretnine gledaju na taj zahtjev kao na pojavu koja nema s nama nikakve veze. Pretvorba Atlasa iz društvenog poduzeća u dioničko društvo završena još 1996. godine, tri godine prije nego li su današnji većinski vlasnici Excelsa nekretnina ušli u dioničarsku strukturu Atlasa. Istovremeno obzirom na dokumentaciju koju posjedujemo nemamo razloga smatrati da je bilo što u vezi pretvorbe Atlasa učinjeno krivo.
No ono što jest krivo je često iznošenje u javnosti informacija kako je Atlas te 1999. godine jeftino prodan Lukšić grupi pa bi voljeli istaknuti nekoliko relevantnih činjenica.
Te 1999. godine Atlas je bio opterećen s više od 85 milijuna kuna kredita a svi ti krediti su dospijevali na plaćanje krajem 2002. godine, što Atlas nikako nije mogao otplatiti. Stoga, da bi se Atlas spasio od stečaja, Lukšić grupa je 2002. godine Atlasu dala kredit od 12,5 milijuna eura kojim novcem su otplaćeni svi postojeći krediti. Atlas taj kredit nije mogao vratiti te je taj kredit 2006. godine skupa s svim u međuvremenu akumuliranim kamatama prenesen na Excelsa nekretnine. Ni Excelsa nekretnine nisu mogle otplatiti taj kredit te je tako isti 2007. godine pretvoren u kapital Excelsa nekretnina. Tako je Lukšić grupa osim nešto više od 35 milijuna kuna plaćenih za nešto manje od 75% dionica Atlasa 1999. godine investirala još i 103 milijuna kuna na ime datih kredita i kroz 5 godina akumuliranih a neplaćenih kamata, tj. ukupno je investirano cca 140 milijuna kuna. A kada se iznosi plaćeni 1999. godine za jednu turističku kompaniju ocjenjuju temeljem današnjih parametara tada se dolazi do krivih zaključaka jer je turistička 1999. godina bilo jako različita od današnjih vremena. Dopustite da navedemo nekoliko činjenica (izvor Turistička zajednica Grada), u prvih 9 mjeseci 1999. godine u Dubrovniku je ostvareno 481 tisuća noćenja dok je u prvih 9 mjeseci 2017. godine ostvareno 3,5 milijuna noćenja odnosno 7,3 puta više. Ili možda zanimljiv podatak da je u lipnju 2017. godine ostvareno 563 tisuće noćenja, dakle 80 tisuća noćenja više nego u svih prvih 9 mjeseci 1999. godine. Takve, s današnje točke gledišta loše, turističke rezultate ostvarivao je Dubrovnik 1999. godine a jednaki su bili i rezultati poslovanja većine turističkih kompanija pa stoga i njihova tržišna cijena.

Smatrate li taj poziv političkim pritiskom na buduće pregovore o žičari i kakav bi mogao biti krajnji ishod?

Excelsa nekretnine Gradonačelnikov zahtjev za preispitivanjem pretvorbe Atlasa ne doživljavaju kao pritisak jer s tom pretvorbom nemamo nikakve veze. Za Excelsa nekretnine su pitanja pretvorbe Atlasa i koncesije za žičaru potpuno odvojene i različite stvari te na naš stav u odnosu na koncesiju za žičaru pitanje pretvorbe Atlasa nema niti će u budućnosti imati bilo kakav utjecaj. Naš stav u odnosu na pitanje koncesije za žičaru, iznesen već puno puta tijekom ovih osam godina, je bio i ostao isti, mi smo u svakom trenutku voljni razgovarati s Gradom o koncesijskim uvjetima te dogovoriti rješenje kojim će obje strane biti zadovoljne. Osnova našeg stava je da smo voljni plaćati koncesiju koja će biti fer u odnosu na naknadu i duljinu trajanja uzimajući u obzir koncesije u Dubrovniku te uopće u Hrvatskoj te uzimajući u obzir činjenicu da smo vlasnici svog zemljišta na kojem su izgrađeni objekti žičare, što inače nije slučaj s drugim koncesijama u Dubrovniku i Hrvatskoj.

Kako ocjenjujete najavu gradonačelnika kako će u slučaju ne-potpisivanja Ugovora o koncesiji Grupaciju smatrati društveno neodogovornom tvrtkom što će utjecati na pogoršanje odnosa Grada Dubrovnika prema svim sastavnicama Grupacije, a ne samo Excelsa nekretninama?


Excelsa nekretnine se nikako ne mogu smatrati društveno neodgovornom kompanijom. Društveno odgovorno poslovanje ne znači pristajati na svaki zahtjev koji se postavi pred nas. Mi svoju društvenu odgovornost pokazujemo svakodnevnim radom kod ispunjavanjavanja svih zakonskih i ugovornih obveza prema državnom i gradskom proračunu, poslovnim partnerima, radnicima i svima drugim. Pokazujemo je također i doprinosom zajednici putem donacija bolnici i školama te pomaganja kulturnih i sportskih ustanova i manifestacija kao što su Dubrovačke ljetne igre, Dubrovački savez sportova i još mnoge.


Među najvećim ste poslodavcima u Dubrovniku, kako su na ovaj ultimatum gradonačelnika reagirali Vaši zaposlenici, građani Dubrovnika?


Nitko pa ni zaposlenici Excelsa nekretnina ne može doživjeti predmetni ultimautm kao nešto pozitivno i dobro. Takav stav dijele i dioničari. Zbog dobrog poznavanja činjenica u vezi žičare i koncesije predmetni ultimatum se može doživjeti isključivo kao posve neopravdan pokušaj ugrožavanja poslovanja i sigurnosti radnih mjesta. Excelsa nekretnine će poduzeti sve propisima predviđene mjere u cilju zaštite naših legitimnih interesa.

Slučaj dubrovačke žičare poseban je obzirom da su Excelsa nekretnine vlasnik nekretnina žičare, postaja i zemljišta. Kakav je Vaš odgovor po pitanju Zakona o koncesijama čl. 12 na koji se poziva Grad Dubrovnik, a sukladno kojem se zabranjuje svaka djelatnost za koje je potrebna koncesija, a obavlja se bez dane koncesije?


Naš slučaj je svakako poseban kako zbog okolnosti da smo vlasnici zemljišta na kojem su izgrađeni objekti žičare koje objekte smo mi i sagradili tako i zbog okolnosti da smo oduvijek postupali u dobroj vjeri. Jer, mi smo koncesiju zatražili od Vlade RH još 2010. godine pa onda od Grada 2015. godine budući da naša namjera nikad nije bila da radimo bez plaćanja koncesije. Inače, sam članak 12. Zakona o koncesijama ima za svrhu omogućiti da se koncesijama pravilno upravlja te da se zaštiti javno dobro od protuzakonitih okupacija u svrhu stvaranja profita i s takvom odredbom smo mi suglasni a vjerujemo da i svatko drugi treba biti suglasan.

Što je za Grupaciju najspornije u dosadašnjim pregovorima oko ugovora za koncesiji za žičaru? Je li za Vas u prijedlogu koje je izglasovalo Gradsko vijeće spornija duljina koncesije od 10 godina, ili visina koncesije od 15% prihoda?


Mi u Excelsa nekretninama smatramo da nije prihvatljivo da koncesija traje samo 10 godina jer se u slučajevima kada je koncesionar učinio veliko ulaganje u infrastrukturu, a mi smo ne samo učinili veliko ulaganje u infrastrukturu već smo prethodno i kupili zemljište na kojem je infrastruktura izgrađena, nužno da rok koncesije bude višestruko dulji. Nije bez razloga u Zakonu o žičarama za prijevoz osoba predviđeno da koncesija može trajati i 50 godina. Dovoljno je pogledati koncesije za marine i plaže pa da se vidi da se redovito radi o periodu od više desetljeća. Grad je u dosadašnjim razgovorima inzistirao da koncesija traje najviše 30 godina i mi smo se s tim složili ali je sporna ostala visina koncesijske naknade. Rok trajanja koncesije i visina koncesijske naknade moraju biti u pravilnom međuodnosu inače poslovanje koncesionara ne može biti u ravnoteži. Mi do danas nismo čuli niti jedan zakonski ili financijski ili logički argument zašto bi naša koncesija trebala trajati višestruko kraće nego druge a istovremeno naknada biti višestruko veća od drugih.


Jesu li točne projekcije da bi prihod Grada Dubrovnika uz ugovor koji obvezuje na 15% prihoda od ulaznica iznosio 7 milijuna kuna?


Prihod grada Dubrovnika od koncesijske naknade ovisi o rezultatima poslovanja a iste ne možemo predviđati. Svakako, Excelsa nekretnine u zakonom propisanim rokovima objavljuju sve informacije o poslovanju koje informacije su javne i dostupne pa će tako biti i s rezultatima poslovanja za 2017. godinu.

Pregovori oko koncesije za panoramsku žičaru traju već godinama, i pregovarate već s trećom gradskom upravom, drugim gradonačelnikom. Smatrate li da je g. Franković teži pregovarač nego je to bio g. Vlahušić?


Excelsa nekretnine su suglasne da razgovori o koncesiji s Gradom traju već puno predugo međutim nikada ti razgovori nisu bili pregovori u uobičajenom smislu te riječi. Excelsa nekretnine su i nadalje zainteresirane za dogovor jer će jedino dogovor dovesti do uspješnog završetka ove teme.
 

20. travanj 2024 12:56