StoryEditorOCM
DubrovnikPETICIJA OBITELJI IZ POVIJESNE JEZGRE

Dubrovačka biskupija riješila problem glazbe na otvorenom

Piše Bruno Lucić/SD
17. listopada 2017. - 11:20

Problemi s bukom u dubrovačkoj povijesnoj jezgri ponovno je u središtu pozornosti. Glazba na skalinima ispred dubrovačke Katedrale remetila je mir okolnih stanovnika. Ovaj put je Dubrovačka biskupija zamoljena za pomoć i ulogu „komunalnog redara“. Isprva se govorilo kako se radi o „peticiji“ koju su uputili nezadovoljni ugostitelji, ali iz Biskupije su demantirali tu informaciju.

- Dubrovačka biskupija nije zaprimila peticiju ugostitelja, ali jest dobila 9. listopada ove godine dopis skupine građana iz ulica Pobijana, Restićeva i Od Pustjerne, u kojem smo zamoljeni da se zauzmemo oko rješavanja problema vezanih oko izvođenja glazbe na otvorenome na skalinima ispred Katedrale. Taj dopis potpisalo je ukupno 11 obitelji, navode iz Biskupije. Umjetnik koji izvodi glazbu na skalinima od Katedrala gitarist je i akademski glazbenik Nemanja Bogunović.

Prema riječima svjedoka, glazbenik izvodi klasični repertoar poput Bacha, Mozarta, Chopina, Ravela, Desbussyija. Štoviše, već 6. godinu svira na istom mjestu.

- Na temelju primljenog dopisa, generalni vikar Dubrovačke  biskupije don Hrvoje Katušić se susreo s umjetnikom koji izvodi glazbu na otvorenome na skalinima ispred Katedrale, a sa ciljem rješavanja nastale situacije. Dubrovačka biskupija očekuje da će poduzeti koraci dovesti do pozitivnog rješenja problema, ističu iz Biskupije. „Problem“ u sviranju zato ne vide gosti koji su glazbenika na TripAdvisoru zasuli pozitivnim komentarima:

- Glazba odvlači od dnevnih problema; Klasična gitara je oživjela renesansni trg, pravi je bonus uz izvrsnu hranu, Čuli smo najljepše melodije klasične glazbe...samo su dio zapisa gostiju iz Australije, SAD, Walesa, Slovenije. Dubrovački gradonačelnik je u okviru nedavno predstavljenog projekta „Respect the City“ donio odluku kojom se svim ugostiteljskim objektima iza 23,30 sati zabranjuje puštanje glazbe unutar objekta.

Malo je reći kako odluka nije dočekana „blagonaklono“ od mnogih ugostitelja, no posljednjih je dana Franković ispunio svoje naume da uvede reda pa su brojni – pa i kultni - dubrovački restorani nakratko ostali bez stolova, što je bila posljedica nepoštivanja ili ignoriranja pravila.

24. travanj 2024 23:50