Županija Dubrovnik

BLAGDAN GOSPE OD RUŽARIJA

Biskup blagoslovio nova zvona

BLAGDAN GOSPE OD RUŽARIJA

Vjernici su do posljednjeg mjesta ispunili crkvu na Nuncijati u Dubrovniku na proslavi blagdana Gospe od Ružarija, 7. listopada, a predvoditelj slavlja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na misi je blagoslovio nova zvona.
Riječ je o dva nova zvona koja su uz jedno postojeće postavljena u novu kamenu preslicu od bračkog kamena. Zvona su elektrificirana te će sada zvoniti Ave Mariju dajući jedan kršćanski štih ovome dijelu naše župe, kazao je župnik fr. Mihael Mario Tolj. Uz zvona je izgrađen i gromobran za crkvu, a sve je donirala gđa Pavica Šperk Šundrica koja tako nastavlja tradiciju svoje obitelji koja se brinula za ovu crkvu, na čemu su joj zahvalili i biskup i župnik.
Mjeseci svibanj i listopad posvećeni su Blaženoj Djevici Mariji, oba imaju jake Marijine blagdane, a u tim mjesecima se posebice moli krunica. Biskup je u propovijedi pozvao vjernike da promotre Mariju, koju već poznaju i časte kao kraljicu i majku, pod vidom učiteljice i uzora.
Govoreći o Mariji kao učiteljici biskup Uzinić je kazao: „Krunica nije ništa drugo nego naš svakodnevni odlazak u Marijinu školu kako bismo zajedno s Marijom, promatrajući njezin odnos prema Isusu Kristu, promišljali o svom odnosu prema Isusu Kristu i od Marije učili kako se odnositi prema njemu, te od njega učiti kako se odnositi prema drugima“. 
Prije mise moljena je krunica nakon koje su svi nazočni izmolili Molbenicu Kraljici svete krunice koja se moli na ovaj blagdan. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti župni zbor župe sv. Križa-Gruž pod vodstvom prof. Marije Brčić.
Zajednica vjernika u naselju na Nuncijati na čelu s članom župnog pastoralnog vijeća Nikom Pavlovićem bila je na različite načine aktivna u uređenju ove crkve, na čemu im je župnik na kraju zahvalio.
Angelina Tadić

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije