StoryEditorOCM
DubrovnikPOČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA "LAZARETI KREATIVNA ČETVRT DUBROVNIKA"

FRANKOVIĆ Možemo u skoroj budućnosti očekivati potpunu obnovu Lazareta te njihovo stavljanje u punu funkciju!

Piše PSD.
6. listopada 2017. - 16:10

U drugoj lađi Lazareta upriličena je početna konferencija projekta "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika" čiji je nositelj Grad Dubrovnik. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković tom je prigodom zahvalio Zavodu za obnovu Dubrovnika koji je pripremio projekt te svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi. 

- Ovo je prvi veliki i značajni projekt za grad u sklopu kojeg se obnavlja kulturno-povijesna baština od strane sredstava Europske unije. To je iznimno važno i simbolično za grad da se radi o Lazaretima. Svi skupa se učimo u ovom cijelom postupku i vjerujem da će u budućnosti uslijediti puno više projekata kojima ćemo obnavljati našu baštinu sredstvima Europske unije. Bez svih korisnika Lazareta, bez svih koji su sudjelovali, ovaj se projekt ne bi ostvario i ne bi bio moguć. Zato je potrebno istaknuti tu jednu snagu koja je došla s energijom korisnika i bez toga novci Europske unije bi vjerojatno pošli u neki drugi grad. Imali smo priliku, postigao se sporazum i možemo u skoroj budućnosti očekivati obnovu Lazareta u potpunosti i njihovo stavljanje u punu funkciju! Također bih želio istaknuti činjenicu da će Lazaretima u budućnosti ponovno uz suglasnost svih nas zajedno upravljati tvrtka "Baština". Iznimno je važno za grad Dubrovnik da postoji tvrtka koja brine o tome funkcionira li sve u Lazaretima. Vjerujem da ćemo nakon kupnje vile Čingrija istu tu Čingriju prepustiti također tvrtki Baština koja najbolje može raspolagati gradskom imovinom, najavio je Franković.    

Voditeljica projekta i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković okupljenima je predstavila detalje projekta koji je prijavljen 9. ožujka 2016.  Nakon prijave, uslijedio je period u kojem je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) vrednovala kvalitetu projektnog prijedloga. Potom je 11. srpnja 2017. potpisan tripartitni ugovor Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, SAFU-a i Grada Dubrovnika. Vrijednost projekta iznosi nešto manje od 31 milijun kuna, SAFU sudjeluje s 85,a Grad Dubrovnik s 15 posto. 

Carević Peković istaknula je kako je riječ o vrlo zahtjevnom i kompliciranom projektu s velikim brojem sudionika, ali je ujedno visoko rangiran te je prvi ovakav projekt vezan za baštinu Dubrovnika. Također, uz brojne aktivnosti za budućnost, izneseno je kako će se obnovljeni prostori na platou davati u zakup za komercijalne svrhe. 

Projekt će trajati 18 mjeseci, od čega 12 mjeseci obnova i opremanje, a ostalo vrijeme će biti utrošeno za osmišljavanje kulturnih sadržaja i provedbu javne nabave. 

Partneri projekta su: Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, TZ grada Dubrovnika, FA Linđo, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga Deša – Dubrovnik, Socijalno poduzeće Deša PRO, Udruga Dart te Artur Sebastian design. bLu

08. svibanj 2024 19:27