StoryEditorOCM
Dubrovnik26 GODINA OD POČETKA AGRESIJE

DA SE NE ZABORAVI Dubrovčani se prisjećaju 1. listopada 1991.

Piše DV
1. listopada 2017. - 08:55

Dubrovčani se danas prisjećaju 1. listopada 1991. godine, dana kada su prije 26 godina pripadnici bivše JNA potpomognuti rezervistima napali Dubrovnik i njegovu širu okolicu. U šest sati ujutro s kopna, mora i zraka, započela je agresija na Grad koji je već prvog dana ostao bez struje i vode.

Zbog stvaranja potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

Dubrovnik je bez struje, vode i veza sa svijetom bio sljedeća tri mjeseca. Ukupne neprijateljske snage upućene na jug RH, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11 i 13 tisuća vojnika uz značajnu potporu zrakoplovstva, brodova i teškog topništva.

Na crtama obrane dugim više od 200 km, nasuprot brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili, našlo se oko 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojbe ZNG Dubrovnik, PU dubrovačko-neretvanske i dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Agresija se nastavila svakodnevnim napadima, praćenim protjerivanjem stanovništva, a krajem listopada agresor je izbio na same prilaze Gradu u kome je bez struje, vode i redovite opskrbe hranom tada bilo više od 50 tisuća stanovnika.

Herojskom obranom Grada dubrovački branitelji su porazili agresora, te zajedno s građanima koji su ostali u svom gradu, očuvali Dubrovnik od uništenja.
 
Obljetnica početka napada na Dubrovnik obilježava se danas kroz program ‘Da se ne zaboravi’.

Pod nazivom ‘Velika žrtva mali križ’, u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, odvijat će se program kako slijedi:
 
9 sati – Boninovo – polaganje vijenaca

10 sati – Crkva sv. Vlaha – program osnovnih škola

12 sati – Srđ – polaganje vijenaca uz molitvu

18 sati – Spuštanje vijenaca u more za poginule na moru s broda Tirena iz luke Gruž

19 sati – Svečana sveta Misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu
 
 
 

23. travanj 2024 15:29