StoryEditorOCM
DubrovnikU ULICI FRANA SUPILA

Do kada će motorima biti zabranjeno prometovanje?

Piše Anton Hauswitschka
11. kolovoza 2017. - 12:44

Noćas u 1,30 završila je zadnja izvedba Glembajevih na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik u sklopu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, no ulicom Frana Supila i dalje je zabranjeno je prometovanje motociklima. Znakovi zabrane, dva prije skretanja u Sveti Jakov i treći kod hotela Excelsior i ovo su jutro, kao i prethodnih pet dana bunili vozače motora, posebice strance.

Naime, kako bi smanjili buku, policija je postavila znakove zabrane prometovanja motociklima što je svakako je pohvalno da se nastoje osigurati što bolji uvjeti za predstave Igara. Takav slučaj imali smo prošlih godina sa predstavom Romeo i Julija u Skočibuhi na Boninovu, no ona je vrijedila samo dok je trajala predstava. Tada su motoristi na Ininoj pumpi usmjeravani preko Gruža, obilazno Hebrangovom, do Ilijine glavice, no u slučaju Frana Supila dovedeni su u slijepu ulicu. Naime, umjesto da zabranu stave poviše Viktorije i motore preusmjere na magistralu dok traje predstava, prvi znak zabrane postavljen je kada ste stigli do pola jednosmjerne ulice. No ni to ne bi pomoglo onima koji su niz Ploče krenuli iz Zlatnog potoka ili Svetog Jakova. Ako bi strogo poštovali znak zabrane, ne bi vam preostalo drugo nego da parkirate motor i nastavite pješke jer osim vraćanja u suprotnom smjeru uskom prometnicom ili sretanja u Sveti Jakov koji je slijepa ulica.

Toga su očito bili svjesni i u policiji pa su svom djelatniku dali zadatak da uoči početka predstave ispred Excelsiora zaustavlja motoriste i naloži im da se do ulaza u Grad na Pločama spuštaju s ugašenim motorom. Je li zakonom dozvoljeno voziti s ugašenim motorom, a time i bez svjetala nismo provjeravali, no svakako sigurno nije. Da se kojim slučajem dogodila prometna nesreća, ne treba dvojiti da bi motociklista bio kriv i to jer je vozio bez svjetala i jer je vozio unatoč zabrani prometovanja. Srećom ništa loše se nije dogodilo, a valjda će se netko ukloniti postavljene znakove.

25. travanj 2024 03:45