StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE JOŠ TREBA DOGODITI?

STRUJNI UDAR: Opasni rasvjetni stupovi u Šipčinama

Piše SR
8. kolovoza 2017. - 13:49

Prošlo je više od tri godine otkako su stanari Čilipske ulice, u Dubrovniku, prvi put upozorili Upravni odjel za komunalne djelatnosti da rasvjetni stup u njihovom susjedstvu nema poklopac kojim se onemogućuje doticaj s napojnim kabelima. Ovakva rasvjetna tijela predstavljaju opasnost od strujnog udara. U petak, 4. kolovoza, struja iz rasvjetnog stupa na križanju Cvijićeve i Čilipske stresla je maloljetno dijete, srećom kratkotrajno i bez kobnih posljedica.
 
Apeli, pa ni pozivi ugovornoj tvrtki za održavanje javne rasvjete, proteklih godina nisu urodili plodom, pa su sami građani, kako bi zaštitili svoju djecu, poklopac jednog rasvjetnog stupa u Čilipskoj osigurali žicom. Nakon prošlotjednog događaja u Cvijićevoj, građani su opet bili prisiljeni sami djelovati, a su i na susjedni rasvjetni stup pričvrstili poklopac i onemogućili doticaj s kabelima, ovaj put selotejpom, u nadi da će komunalne službe reagirati.
 
Gradski komunalni odjel ima dostupan besplatan telefon za prijavu kvara na javnoj rasvjeti, zapravo automat, pa ne možete odmah dobiti povratnu informaciju hoće li netko i kada izaći na teren.
 
Odlukom o komunalnom redu Grada Dubrovnika, „otvori na elektropostrojenjima i na tijelima javne rasvjete moraju biti zatvoreni i s istaknutom oznakom "opasnost od strujnog udara", a zabranjeno ih je oštećivati i neovlašteno otvarati. Kazna za oštećivanje i neovlašteno otvaranje, kao i za neodržavanje javne rasvjete, je 10 tisuća kuna.
 
Gradska uprava je propisala kako javne prometne površine, pješački i drugi glavni putovi na javnim zelenim površinama moraju imati javnu rasvjetu, da ona „mora biti izvedena u skladu sa suvremenom svjetlosnom tehnikom, uzimajući u obzir značenje pojedinih dijelova grada i pojedinih javnih površina, promet i potrebe građana, rasvjetna tijela moraju biti funkcionalna i estetski oblikovana“, a „fizička ili pravna osoba kojoj je Grad povjerio održavanje javne rasvjete, mora je redovito održavati u stanju funkcionalne sposobnosti (prati, bojiti, mijenjati dotrajale žarulje i slično)“.
 
Lani, Grad Dubrovnik nije napisao nijednu kaznu zbog lošeg održavanja javne rasvjete.

18. travanj 2024 11:05