StoryEditorOCM
DubrovnikRAGUŽ O PROMETNIM GUŽVAMA

"Zebra na Pilama čistilište između pakla i raja"

Piše PSD.
8. kolovoza 2017. - 12:11

- Moramo se pomiriti s nekim činjenicama: naš grad ima uske i ograničene prometnice koje bolje pristaju srednjem vijeku nego 21. stoljeću i trenutnim potrebama stanovnika i posjetitelja, u što se uvjeravamo svakog ljeta. Radi priljeva velikog broja turista (od kojih svi živimo) stvaraju se gužve i one vjerojatno nikada neće biti u potpunosti riješene jer smo limitirani prostorom, ali nam je drago da svaka nova mjera s ciljem rasterećenja puteva daje pozitivne rezultate, poput nedavne odluke gradonačelnika i stručnih službi o intervalnom propuštanju autobusa iz luke.

U vrijeme najvećih gužvi to se pokazalo vrlo efikasno i s takvim praksama treba nastaviti. Da su samo kruzeri glavni uzročnici gužvi u gradu, tada bi u danima bez njih promet trebao biti smanjen, zar ne? Kako onda objasniti paradoks da svejedno dolazi do zagušenja na platou Pile u danima kada nijednog broda nema u gradu? Do prometnih gužvi dolazi radi jednog jedinog razloga – pješačkog prijelaza na Pilama. Ta mala zebra je zapravo čistilište između pakla i raja jer u ovim vrućim ljetnim mjesecima, gužve od kapelice pa do tog prijelaza po ovim visokim temperaturama su ravne paklu, a kada se konačno propuste rijeke i rijeke ljudi da prijeđu cestu bez reda i rasporeda, počinje prometni raj, gužve nestaju i nesmetano se vozi prema Boninovu. Može li se ikako doskočiti ovom problemu? Smatramo da bi rješenje bio semafor po uzoru na Ilijinu glavicu koji bi odbrojavao sekunde, po modelu 60 sekundi zeleno za vozila, potom 10 sekundi za pješake.

Najfrekventniji pješački prijelaz u Hrvatskoj je zasigurno ovaj na Pilama i radi njega dolazi do nepotrebnih zastoja i prometnih čepova. Na DUSTRA-in prijedlog je uveden semafor s brojačem na Ilijnoj glavici koji se pokazao vrlo efikasnim, stoga ne sumnjamo da bi i ovom mjerom uvelike olakšali prohodnost preko Pila našim sugrađanima- stoji u priopćenu Dubrovačke stranke kojeg potpisuje predsjednik Željko Raguž.

25. travanj 2024 15:31