StoryEditorOCM
DubrovnikAKCIJA NAJMLAĐIH EKO OMBLIĆA

Dijelit će letke i platnene torbe da pomognu očuvanju morskih kornjača

Piše DV
20. srpnja 2017. - 17:27

Najmlađi ekoaktivisti Eko Omblići svojim će malim eko-akcijama pomoći u očuvanju ugroženih morskih kornjača. Osim što će imati edukativne minute tijekom ljeta, dijelit će građanima letke i poruke o njihovom očuvanju.
Letke (na hrvatskom i engleskom jeziku) dobili su prije 10 dana odnosno iz EU odjela za zaštitu okoliša kojeg vodi EU parlamentarac Davor Škrlec.
Na tim letcima stoje posebna upozorenja s fotografijama kako se ne smije bacati plastika u more s obzirom da svake godine 8 milijuna tona plastike završi u oceanima i morima. Ta plastika se tijekom godina raspada u manje dijelove te tako ulazi u prehrambeni lanac. Mikroplastika predstavlja 80% ukupnog morskog otpada u Sredozemnom moru.
Na lecima se mogu vidjeti upozorenja kako morske kornjače najviše vole jesti meduze, a plastične vrećice koje plutaju po morskoj površini su jako slične meduzama te ih morske kornjače zabunom jedu i na taj način se truju i guše plastičnim vrećicama.
Obilaskom naših otoka, ponajviše Elafita, ovog ljeta najmlađi ekaoktivisti Eko Omblići obilaskom plaža i obale te dijeljenjem edukativnih letaka i oslikanih platnenih torbi nastojat će pomoći u očuvanju ovih dragih morskih bića-morskih kornjača.

27. travanj 2024 01:35