StoryEditorOCM
DubrovnikO POŠTI, POS STANOVIMA, KRUŽNOM TOKU...

Evo što je sugrađanima odgovorio gradonačelnik Mato Franković

Piše DV Foto: Željko Tutnjević
10. srpnja 2017. - 12:21

Objavljujemo odgovore gradonačelnika Mata Frankovića na upite koje su mu proteklih dana postavljali sugrađani, čitatelji Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije:


1.


Dobro se sjećam da ste rekli u predizbornoj kampanji (točnije u sučeljavanju u KMD) da ste se osobno izborili za ponovno uspostavljanje odjela poštanskog urede vezanog uz razvrstavanje pošiljaka, te da više pošta koja ide iz Dubrovnika u Dubrovnik i okolicu, neće ići do Splita na razvrstavanje i nazad u Dubrovnik. Kako sam direktorica tvrtke koja ima jako puno mjesečnih računa koje šaljemo u Dubrovnik i okolna mjesta - Cavtat, Srebreno, Pelješac.... računi konkretno putuju iz glavne pošte u Dubrovniku do pošte u Mlinima (konkretno do Postranja 19 (devetnaest) dana). Molim javite mi što ste Vi to postigli u rješavanju vjerujete mi jako velikog problema dostave pošiljaka ili je to bilo samo predizborno obećanje koje će jednog lijepog i sunčanog dana biti možda riješeno.

Srdačan pozdrav i ugodan dan,
Anamarija Perica-Radović

Itekako sam svjestan problema s isporukom poštanskih pošiljki i na prošlotjednom sastanku s dvoje izvršnih direktora Hrvatske pošte zaduženih za ovaj segment poslovanja upozorio sam kako je trenutna situacija je za Dubrovnik i njegove građane potpuno neprihvatljiva, a uz neugodne situacije izaziva i štete u poslovanju mnogih građana. Čelnici Pošte rekli su kako se one pošiljke koje nose poštanski broj 20000 ne prosljeđuju u Split, ali da je taj proces na snazi za sve ostale poštanske brojeve na gradskom području. Istaknuli su kako činjenica da Dubrovnik trenutno nema sortirnicu ne bi smjela utjecati na brzinu dostave pošiljki. Prema njihovim riječima, nijedna pošiljka ne smije putovati više od 3 dana. Dano mi je obećanje da će Hrvatska pošta provesti dodatnu kontrolu procesa kako bi utvrdili uzrok propustima u dostavi. Ako ne dođe do poboljšanja moj jasan stav, koji sam im i iznio, jest da je neophodno hitno ponovno ustrojiti sortirnicu pošte u Dubrovniku što su oni, kako su obećali, spremni revidirati. Na tome ću inzistirati.


2.

Planira li se dogradnja Osnovne škole Mokošica kako bi djeca Mokošice pohađala školu u jednoj smjeni?

Toni Carević


Projekt dogradnje OŠ Mokošica je u pripremi i do kraja ovog mandata planiramo provesti radove kako bi se približili konačnom cilju, a to je nastava u jednoj smjeni u svim osnovnim školama Grada Dubrovnika. Sva djeca Grada zaslužuju jednake uvjete odrastanja i to je naša obveza.

3.

Moje pitanje bi bilo dali itko razmišlja o rješenju kružnog toka na pošti Lapad... jer ako itko ima normalan.. zna da pješački prijelaz sa semaforima u kružnom toku nema nikakvog smisla niti ima igdje u svijetu.. kružni tok se i radi da rastereti semafore.. te se stvaraju kilometarske kolone i čekanje do 40 min samo za prići poŠti Lapad.. a iz dana u dan na b. kuku niču nova naselja i broj stanovnika i prometa je sve veći i veći..pošto svakim danom tim putem prilazim bar dva puta užasno je frustrirajuće izgubiti do 2 sata samo na sjedanju u koloni.. ili tunel za pješake ili netko pametan da se pozabavi rješenjem . Nadam se bilo kakvom odgovoru.. hvala!

Renato Tomas


Slažem se s Vama da je trenutno prometno rješenje na Pošti Lapad izrađeno stihijski i da je kombinacija pješačkog prijelaza, semafora i kružnog toka potpuna nelogična. Mi se nećemo tako ponašati niti donositi ad-hoc odluke. Naš plan je izraditi projekt pothodnika koji će osigurati kvalitetnu, nesmetanu i sigurnu pješačku komunikaciju te istovremeno rasteretiti automobilski promet kroz raskrižje koje je, posebno tijekom turističke sezone, dosta opterećeno.


4.

Želio bih pitati gradonačelnika kako misli riješiti parking na Kantafigu jer je ovo postalo nemoguće za nas stanare, svatko tko dođe ostavi auto i ne miče ga jer je to jedno od rijetkih mjesta sto se ne plaća a da se naplaćuje budite sigurni da bi se to dovelo u red!

Denis Bajramović


Uvažavajući prostorna ograničenja i postojeće potrebe, nedostatak parkirnih mjesta na području Kantafiga namjeravamo riješiti kroz projekt izgradnje budućeg putničkog terminala. Uz to, Grad je voljan putem javno-privatnog partnerstva sudjelovati u gradnji garažnih objekata gdje za to postoje uvjeti.

5.

Poštovani,

Mene bi zanimala samo jedna stvar, budući da sam sa svojom ženom podstanar (i kćerkom) od 2009. godine, dakle koje će uvjete trebati ispunjavati kada se i ako se krenu graditi POS STANOVI ZA IZNAJMLJIVANJE, koje bi to lokacije trebale biti i kada će krenuti faza izgradnje ,hoće li u ovoj godini? Novom gradonačelniku želim svu sreću u ove 4 godine i da časno radi svoj posao na sreću svih građana.

Lijep pozdrav i unaprijed hvala
Denis Buljan




Izgradnja POS stanova uz mogućnost najamnine te kasnijeg otkupa stana bila je jedna od okosnica naše predizborne kampanje. Kampanja je sad završila i vrijeme je za rad i ispunjenje danih obećanja. Dubrovnik jest jedan od najskupljih gradova za život što jako opterećuje kućne budžete mladih obitelji i teško im se kreditno obvezati. Vjerujemo da smo ovim modelom pronašli dobro i provedivo rješenje. Lokacija novih stanova je Pobrežje, a rok koji smo sebi dali za izgradnju 130 stanova je do kraja ovog mandata. Stanovi jednake površine od 60 metara kvadratnih bit će u vlasništvu Grada Dubrovnika, a davat će se u najam za 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon isteka tog roka, korisnici će stan moći otkupiti, a od cijene će im se odbiti iznos najamnina koje su već uplatili.

6.

Poštovani gospodine Franković,

Zanima me kakvi su planovi vezano za radove na poljani Ruđera Boškovića. Te kojem su stadiju pripreme za popločavanje poljane i planirani početak radova? Naime to je zadnja površina u gradskoj jezgri koja stoji nedovršena, a nažalost kao taka je pogodna za šetanje kučaka i mačaka, te njihovo obavljane male i velike nužde. Isto tako prašina koja se diže s vjetrom je nepodnošljiva za prolaznike, stanare i goste dvaju restorana.

Hvala i srdačan pozdrav
Dražen Galić


To je dugogodišnji problem čijem rješavanju se nažalost u posljednjih osam godina nije pristupalo. Istina je također da postoje neka imovinsko-pravna pitanja koja treba definirati. Poznato je i neslaganje konzervatora s popločavanjem poljane. No, moj tim i ja vjerujemo da možemo ishoditi potrebne suglasnosti konzervatora pa uz njihove jasne i stroge smjernice te uz suradnju s Dubrovačkom biskupijom provesti potrebno popločavanje i na poljani podići spomenik Ruđeru Boškoviću, našem velikom astronomu, fizičaru i diplomati čiju 230. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine.

7.

Poštovani,

Kada će se postaviti novi nogostup od Pila do Boninova kojim svaki dan prođu tisuće građana i stranaca jer je sadašnji ruglo da ne može biti gore. Hvala,

Branimir Dovranić


Uređenje Ulice branitelja Dubrovnika jako je važno i to prvenstveno zbog neodgovarajuće razine sigurnosti prometa pješaka. Naime, konzervatorski odjel u prethodnom razdoblju nije dao suglasnosti za rušenje nekoliko objekata bez čega ne može doći ni do proširenja nogostupa koji je na određenim potezima jako uzak. U svakom slučaju, razgovarat ćemo s njima i vjerujem da možemo naći rješenje na dobrobit svih strana, a najprije naših građana.

25. travanj 2024 00:55