StoryEditorOCM
DubrovnikPOTVRĐENA USKOK-OVA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG GRADONAČELNIKA

VLAHUŠIĆ: Revelin i zidine također su dio priče koja se zove 'lex Vlahušić'

Piše PSD.
27. lipnja 2017. - 17:46

Nakon šest odgoda, na Županijskom sudu u Splitu potvrđena je USKOK-ova optužnica protiv Andra Vlahušića, bivšeg gradonačelnika Dubrovnika i poduzetnika Lukše Frankovića u Aferi Revelin. Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac potvrdio je da je pismeni otpravak potvrđene optužnice u petak poslan optuženicima. U Aferi Revelin Vlahušića se tereti za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te da je na taj način oštetio proračun Grada Dubrovnika za najmanje 3 milijuna kuna. Poduzetniku Lukši Frankoviću, inače zakupitelju popularnog dubrovačkog noćnog kluba u povijesnoj utvrdi Revelin na teret se stavlja poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.
Prvi put se Optužno vijeće trebalo sastati u lipnju prošle godine, no tada je sjednica odgođena jer je bivši odvjetnik bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Rajko Mlinarić imenovan sucem Ustavnog suda. Do druge odgode došlo je prošlog listopada, a zatim i u studenom kad su oba optuženika tražila izuzeće dokaza pa se čekala odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio zahtjeve obrana.
Četvrti put donošenje odluke o optužnici je odgođeno 9. ožujka pa 6. travnja, pa potom i 25. travnja, i to usalijed ukliještenog živca jednog od odvjetnika obrane. Krajem lipnja odluka je, eto, ipak donesena te se uskoro može očekivati i prvo ročište u ovom slučaju.
Vlahušića se tereti da je pogodovao Frankoviću, inače zakupcu tvrđave Revelin u kojoj je ovaj otvorio istoimeni noćni klub. Bivši dubrovački gradonačelnik, smatra USKOK, u tom poslu je napravio štetu za gradski proračun od najmanje tri milijuna kuna.
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić komentirao je podizanje optužnice u aferi Revelin protiv njega:
-Moja borba da prihod od dubrovačkih zidina pripadne gradu i da se tvrđava Revelin otvori za domaće i strane goste su dvije najbolje odluke donesene u korist građana Dubrovnika i njegovih posjetitelja. Zidine i Revelin u gradski proračun donose svaku šestu kunu, konkretnije 70 milijuna kuna! Korist koju Revelin plus indirektno donosi gradu najbolje znaju mladi ljudi ovog grada, privatni iznajmljivači, ali i svi turisti. Tvrdim kako ni za zidine niti Revelin nije bilo što loše napravljeno, a to ističu i moji odvjetnici. Ali isto tako postoji i lex Vlahušić pa se i Revelin i zidine mogu dovesti te povezati u tu priču. Pametnom dosta!
Na pitanje vjeruje li da srušiti optužnicu i dokazati nevinost, Vlahušić kaže:
-Ne mogu vjerovati kad sam optužen za zidine koje donose 60 milijuna kuna a potom su donijeli “lex Vlahušić”! Što je bila greška oko zidina? Je li za to donesena zabrana političkog djelovanja? Što znam što će s ovom optužnicom biti? Jasno je svakom u ovom gradu i što ću ja sada govoriti?!

27. travanj 2024 05:38