StoryEditorOCM
DubrovnikMEĐUNAORDNI SKUP NA TEMU LAŽNIH VIJESTI U DUBROVNIKU

INOSLAV BEŠKER I zmija je Evi "uvalila" Fake News!

Piše PSD.
29. svibnja 2017. - 17:00

U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava se 22. Konferencija o informacijskim tehnologijama i novinarstvu. Jedan od sudionika konferencije je  jedan najpoznatijih hrvatskih novinara, Inoslav Bešker. 

- Razgovarali smo i razgovarat ćemo dalje o dvjema temama, danas i sutra tema je "Fake News". Za razliku od drugih neistinitih vijesti, riječ je o onim neistinitim vijestima, neistinitim podatcima koji se namjerno plasiraju u ideološke ili ekonomske svrhe. Znači, da bi se na njima zaradio novac ili politička te ideološka moć. Razgovarali smo kako se protiv toga boriti jer smo svjesni da to jest jedan rat i da to nije ništa novo. Dvoje, troje sudionika su spominjali "Fake News" u Trojanskom ratu, u Bibliji i tako dalje. Čak je i jadna zmija iz Geneze optužena da je Evi "uvalila" "Fake News" kako neće umrijeti ako se nahrani plodovima s Drveta spoznaje. Ja sam primjerice govorio o ulozi "Fake Newsa" unutar ratovanja, specijalnog hibridnog ratovanja. Znači, o "Fake Newsu" kao vrsti ratne varke koja je kao takva spomenuta još među 36 ratnih varki u jednom kineskom priručniku o ratovanju iz 5. stoljeća,  ali koja se sada direktno javlja. Kao primjer sam naveo načelnika generalštaba ruskih oružanih snaga maršala Gerasimova koji je o tome prije 5 godina objavio članak. Dakle, riječ je o strtegiji da se lažnim vjestima oslabi demokracija u Njemačkoj i na taj način sama Njemačka i Europska unija. I to sve ne zato što bi netko imao ideološke razloge protiv Europske unije, nego zato što će takva Unija biti slabiji partner u ekonomskim i političkim pregovorima s Rusijom, priča Bešker. 

Konferencija  traje do srijede, a u srijedu se nastavlja drugom temom "Big Data". Na međunarodnoj konferenciji kojeg organizira Institut za informacijske znanosti i e-demokraciju u Zagrebu (InMed) i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i  su prisutni, profesori, novinari, znanstvenici, studenti i doktoranti iz cijele Europe.     

23. travanj 2024 17:00