StoryEditorOCM
DubrovnikVALENTIN DUJMOVIĆ TVRDI

Od golfa na Srđu neće biti ništa, tvrđava Imperial treba na arbitražu

Piše DV
24. svibnja 2017. - 15:46

Kandidat HNS-a za dubrovačkog gradonačelnika Valentin Dujmović govorio je danas o stanju oko tvrđave Imperial, golf resorta na Srđu, Parka Orsule te azila za životinje na Žarkovici.

Za Orsulu smatra da treba izraditi arhitektonsko rješenje koje uključuje WC-eve, proširenje tribine i olakšanje pristupa amfiteatru na istočnom dijelu parka:

- Prema sadašnjem modelu, novcem od prodaje karata za Lokrum financirat će se koncerti, a cilj je povećanje budžeta samog festivala. Lokrum bi preuzeo dio briga i organizirao koncerte, a Park bi održavali u suradnji s udrugom Ambient Croatia koja je izgradila javni prostor sukladno GUP-u - podsjetio je Dujmović koji bi volio da Grad Dubrovnik ili Lokrum, u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, na Žarkovici uredi vidikovac i izletište dok bi prihod išao udruzi koja se skrbi o životinjama.

- Novi azil bi se izgradio na Osojniku. Imali smo novac za taj projekt, ali proračun je srušen. Već smo mogli biti u poodmakloj fazi. Mislim da je azil za životinje potreban Dubrovniku i da ga treba hitno napraviti. I tu neću imati previše dilema. Prvo ću predložiti u proračunu kupovinu zemljišta i izgradnju azila. To treba što prije riješiti - ocijenio je HNS-ov kandidat.

Napomenuo je da je "prema šumarsko-arhitektonskom rješenju cilj pošumljavanje padina Srđa po najkvalitetnijem rješenju". Smatra da bi time nastala nova zelena oaza od petlje na Ilijinoj glavici do Nuncijate.

Kad je riječ o golfu na Srđu, Dujmović već godinu tvrdi da se projekt golfa na Srđu nikad neće realizirati.

- Nisam promijenio mišljenje. Mislim da se gore nikad neće graditi. Ali, jesam za investicije i to stalno ponavljam u kampanji.  Iz komunikacije s investitorom, moj je zaključak da od toga nema ništa i da na tu temu ne treba previše gubiti vrijeme. No, treba reći da investitor jest kupio dobar dio zemljišta, Županija je donijela Prostorni plan, kao i Grad Dubrovnik. Moramo vidjeti kako se nositi s obavezama koje su nastale iz svega toga, što ću učiniti prije nego preuzmem Ured gradonačelnika. Ponašat ćemo se u skladu s obavezama koje su nastale ranije. Treba pratiti najstrože uvjete Studije utjecaja na okoliš, meni je to posebno bitno kao ekologu. - istaknuo je Valentin Dujmović i doatknuo se tvrđave Imperial:

- Zastupam opciju da se napravi interna arbitraža s tvrtkom Razvoj Golf. Da zatražimo i dobijemo pravna mišljenja odvjetničkih ureda koja će nam dati podlogu kako dalje. Je li tvrđava naša? Jesu li oni izgubili koncesiju? Je li se pravno nešto dogodilo da Grad može reći da preuzimamo cijelu priču? Ako je tako, ja ću stati iza takvog mišljenja i predložit ću DPDS-u i ZOD-u projekt obnove tvrđave vrijedan od 80 do 110 milijuna kuna. Nakon što obnovimo Imperial, tamo bi napravili muzej Domovinskog rata i nastavili s tom pričom dalje - istaknuo je gradonačelnički kandidat HNS-a Valentin Dujmović.

20. travanj 2024 03:15