StoryEditorOCM
DubrovnikPREZENTACIJA

Projekt promocije deficitarnih i obrtničkih zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše PSD.
16. svibnja 2017. - 13:45

Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, zajedno sa partnerima HGK - Županijskom komorom Dubrovnik i srednjim strukovnim školama Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine je provela Projekt PROMOCIJE DEFICITARNIH I OBRTNIČKIH ZANIMANJA.

Projekt je započeo prije 11 godina, a sve zbog stalnog nedostatka kvalificiranog kadra pojedinih zanimanjima na tržištu rada, te slabog odaziva učenika na upis u programe deficitarnih i pojedinih obrtničkih zanimanja. Uzrok slabog odaziva učenika pronašli smo, među ostalim, i u neinformiranosti, te je ideja bila pokušati ukloniti ove uzroke, pružiti informacije i približiti zanimanja učenicima i njihovim roditeljima.

Na samim prezentacijama smo učenike i roditelje upoznali s upisom u obrtnička zanimanja, načinom obrazovanja za ta zanimanja, zbog čega ih odabrati te koje mogućnosti nude. Predstavljene su im usluge profesionalnog usmjeravanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Odsjeku profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja te Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri(CISOK)  kao jedne od važnih i dobro prepoznatih usluga za sve one neodlučne učenike, s ciljem što lakšeg procesa upisa  i odabira budućeg zanimanja.

Pored institucija koje nose Projekt, glavnu ulogu na prezentacijama imali su obrtnici i poduzetnici koji su prošli put od strukovne škole do svog vlastitog obrta ili tvrtke. Mislimo da je to najbolji način da učenike koji su neodlučni potaknemo da razmisle, da uvide da se i sa zanimanje automehaničar, elektroinstalater, vodoinstalater i sl., može biti jako uspješan i doprinositi, kako svojoj obitelji, tako i cjelokupnoj zajednici. Većina obrtnika i poduzetnika koji su sudjelovali prezentacijama imaju naučnike na praksi, obrazuju mlade naraštaje da i oni postanu uspješni u svom poslu i nakon završetka škole budu spremni za uključivanje u svijet rada.  
Projekt je proveden na cijelom području Županije, od Konavala do Neretve i otoka Korčule, a na prezentacijama je sudjelovalo preko 500 učenika osmih razreda i njihovih roditelja.

Ovim putem se zahvaljujemo srednjim strukovnim školama s područja Županije, našim obrtnicima i poduzetnicima, kao i osnovnim školama koje su vrlo profesionalno i ozbiljno prihvatilo zadatak organizacije ovog događanja. Nadamo se da će u budućnosti i one škole koje to nisu, shvatiti važnost sadržaja Projekta za djecu i roditelje te ozbiljnije pristupiti samoj organizaciji.
Također se zahvaljujemo i medijima koji su nas pratili. Želja nam je da u budućnosti bude veće medijske pozornosti prema Projektu, jer smatramo da su mediji vrlo moćno sredstvo pronalaska puta do željenih ciljeva, koji bi nam svima trebali biti važni. Svjedoci smo što se kroz razne kulinarske emisije postiglo sa zanimanjem kuhar, srednje ugostiteljske škole uglavnom više nemaju problema sa upisima u ovo zanimanje, iako je ono još uvijek deficitarno. Bilo bi dobro kada bi se na sličan način nešto napravilo i sa ostalim zanimanjima, jer sa ovim trendovima će se dogoditi da će u dogledno vrijeme neka zanimanja, koja su bila tradicija našega Grada i Županije, izumrijeti, što nikome ne bi trebalo biti u interesu.

26. travanj 2024 10:30