StoryEditorOCM
DubrovnikBRAVO VOLONTERI

Kućice za zlatovranu izrađene u Konavlima, postavljene u Dolini Neretve

Piše PSD.
2. svibnja 2017. - 12:30

U sklopu projekta Edukacija o promatranju i zaštiti ptica koji provode Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s partnerima, nastavljene su aktivnosti čiji je osnovni cilj osiguranje povoljnih uvjeta za gniježđenje strogo zaštićene ptičje vrste zlatovrana (Coracias garrulus).
Tako je u drugoj polovici travnja na području delte rijeke Neretve pokrenuto postavljanje ranije izrađenih kućica. Uz Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovnik, Ornitološko društvo Brkata sjenica iz Metkovića i volontere, svoj značajan doprinos ovoj akciji dao je i HEP. Naime,  izrađene kućice su HEP-ovi djelatnici iz pogona u Metkoviću i Pločama postavili na stupove dalekovoda uz pomoć Bariše Ilića predsjednika Ornitološkog društva Brkata sjenica.
S druge strane, u Konavlima je 29. travnja 2017. održana akcija izrade kućica. Sudjelovali su volonteri iz Konavala i Dubrovnika, a u najvećem broju odazvali su se učenici Osnovne škole Gruda iz grupe Mali istraživači i eko grupa pod mentorstvom učiteljice Maje Bušković. U Cadmos Vilage-u kod sela Komaji, kroz par sati drvene daske su se sklapale u kućice za zlatovrane.
Navedene akcije dobar su pokazatelj kako se kroz druženje djece i roditelja te suradnju različitih sektora, mogu ostvariti značajni rezultati u zaštiti prirode koja je obveza svih nas, poručuju organizatori.
 

23. travanj 2024 23:33