StoryEditorOCM
DubrovnikHDZ PREDSTAVIO PREDIZBORNI PROGRAM

Novi vrtići, domovi umirovljenika, škole, garaže, kongresni centar, 130 POS-ovih stanova...

Piše Anton Hauswitschka
18. travnja 2017. - 22:53

HDZ-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, Mato Franković i kandidatkinje za njegove zamijenice Jelka Tepšić i Orlanda Tokić  danas su predstavili  predizborni program Gradskog odbora te stranke pod nazivom 'Vrijeme je za Grad po mjeri građana'.
Program je podijeljen ju  četiri cjeline – infrastruktura, kvaliteta života, grad izvrsnosti i europski fondovi. Franković je tom prigodom istaknuo 130 POS-ovih stanova, dva nova doma za umirovljenike te dva nova dječja vrtića i dvije nove škole.  - Realizacijom projekata osigurat ćemo veći standard življenja u Gradu Dubrovniku. Preduvjeti su detaljno i realno planiranje unutar zakonskih okvira. U prvih sedam mjeseci izradit ćemo dinamički i financijski plan realizacije kapitalnih projekata i ostvariti preduvjete realizacije te detektirati sve moguće kritične točke tijekom investicija - staknuo je Franković-

- Ocijenili smo da  su za 130 POS-ovih stanova kojim bi se pomoglo mladima najbolje lokacije u Mokošici i na Pobrežju. Taj projekt vrijedan 50 milijuna kuna realizirat ćemo kroz 4 godine kroz koje ćemo kupiti zemljište, izraditi projekte i izabrati korisnike putem javnog natječaja.  ​Dubrovnik jedan od najskupljih gradova za život i mlade obitelji teško dolaze do kredita pa ćemo zato ponuditi sasvim novi model onima koji ne mogu dignuti kredit za kupnju POS-ova stana.  Dat ćemo im ga u najama na 10 godina po mjesečnoj najamnini od 1500 kuna. Nakon 10 godina imati će mogućnost otkupiti stan a od cijene odbit ćemo desetogodišnju najamninu – obećaje Franković te se osvrnuo i na stambeno zbrinjavanja branitelja. - Nakon definiranja buffer zone na području Nuncijate, usvojit ćemo UPU, nakon čega slijedi parcelizacija i svakom branitelju ćemo dati parcelu i građevinsku dozvolu - pojasnio je Mato Franković.  

. Govoreći o novim domovima za umirovljenike skazao je kako se radi o onome u hotelu Gruž za koji je još potrebno raspistazi natječaj za izvođača te tzv. Čačićev na Medarevu za koji drži da su potrebne izmjene projekta jer bi u njegovu sklopu trebali biti umirovljenički dnevni boravak te hsopicij.  – Uz dva nova vrtića, onom u Komolcu koji ćemo graditi na gradskom zemjištu te drugom u Gradu, nadogradit ćemo još i Palčicu te Mokošicu, a uz nove osnovne škole na Montovjerni  i u Mokošicu, sve ostale koje još ne udovljavaju osposobit ćemo za jednosmjensku nastavu – istaknuo je među ostalim Franković obećavši  i 1000 kuna za knjige svakog dubrovačkog srednjoškolca, osiguravanje pet milijuna kuna godišnje u gradskom proračunu za Opću bolnicu Dubrovnik, 10 gradskih stanova za liječnike, novu sportsku dvoranu, nogometni stadion sa atletskom staziom te novi azil za nauštene životinje.

Orkanda Tokić kao priorete istaknula je završetaka gradnje pročistaća vode.  Cilj je osigurati pitku vodu za sva kućanstva na području Grada Dubrovnika. Svjedoci smo kako u 21. stoljeću sva kućanstva nemaju pitku vodu, a to ćemo riješiti dovršetkom izgradnje pročistača za vodu. Planirani dovršetak izgradnje za 1. srpnja se neće ostvariti jer na  današnji dan, kašnjenje je tri mjeseca. Osim toga, potrebno je izgraditi nedostajuću vodoopskrbnu mrežu, što se prvenstveno odnosi na naselja  Šumet  i ona prema Brsečinama, kao i dovođenje u funkciju sustava odvodnje u Gornjim selima - pojasnila je  Tokić dodajući kako je prioritet i zacjevljenje hidro-tehničkog tunela kroz Srđ.

Naglasila je i izgradnju novog kanalizacijskog tunela kroz Petku i obnovu kanalizacije u povijesnoj jezgiri grada za što su, kako je kazala, osigurana sredstva iz EU fondova. Rješavanje  prometnih gužvi  unutar grada vidi kroz  gradnju mreže javnih garaža kojima bi se postupno ukidao ukični parking što bi u konačnici ubrzlao promet. Istaknula je i realizaciju kapitalnih projekata, cestu između Tuđmanova mosta i Pobrežja te Lapadsku obalu.
 
Njezina kolegica Jelka Tepšić naglasila je potrebu za održivim turizmom kroz primjenu Strategije razvoja turizma  koju je izradilo dubrovačko  Sveučilište, UNESCO-ove smjernice i Plan za upravljanje povijesnom jezgrom, ali i anketiranja turista kako bi Dubrovnik dobio kvalitetan cjelogodišnji  turizam.  Drži da bi se disperzijom posjetitelja izvan povijesne jezgre smanjile gužve. Najavila je  i ponovnu uspostavu destinacijskog menadžmenta , ali i ureda za koordinaciju kruzerskog turizma kao i gradnju putničkog terminala u luci Gruž.  Obećala je  i  izgradnju kongresnog centra sa 2500 mjesta  kroz javno-privatno partnerstvo.
 Razvoj kulture u Dubrovniku, Tepšić vidi kroz primjenu Strategije razvoja kulture 2015. – 2025. I formiranjem sektorskih kulturnih vijeća kao i izradu desetogodišnjeg plana obnove i izgradnje objekata kulturne namjene . Kako je naglasila izradit će se i kalnedar kulturnih događanja kako bi se te manifestacije ravnomjernije raspredile kroz cijelu godinu te privlačile posjetitelje i izvan turističke sezone ,a  obnovu spomeničke baštine planira nastaviti kroz financiranje iz EU fondova.

Potporu HDZ-ovim kandidatima i predizbornom programu došli su dati župan Dubrovaćko-neretvanski Nikola Dobroslavić i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, Blaž Pezo. 
 
 
 
 
 
 

20. travanj 2024 09:00