StoryEditorOCM
DubrovnikCRKVA SV. MIHAJLA

Novoosnovani zbor "Josipovac" održao prvi javni koncert

Piše PSD.
3. travnja 2017. - 14:14

Zbor „Josipovac“, sastavljen od štićenika Centra za rehabilitaciju „Josipovac“ iz Mandaljene uz glazbenu pratnju dubrovačkog tenora Stijepa Gleđa Markosa i pod ravnanjem njegove supruge Jelene, voditeljice zbora i glazbene terapeutkinje, održao je u nedjelju, 2. travnja svoj prvi javni koncert. Korizmeni koncert je upriličen u crkvi sv. Mihajla u Lapadu nakon mise za osobe s posebnim potrebama na kojoj je ovaj zbor također pjevao, a koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
 
'Mrtvi' su oni koji ne vide posebnost djece s posebnim potrebama

U propovijedi je biskup kazao kako se evanđelja čitaju zbog toga da ih se živi, pa bi tako trebalo shvatiti i današnje evanđelje. Ono govori o uskrišavanju Lazara, čime su vjernici dobili poslanje da i oni budu oni koji će uskrišavati druge. Naravno, ne možemo to činiti na isti način, kazao je biskup te skrenuo pozornost kako postoje različite vrste smrti, ne samo ona tjelesna.
 
Obraćajući se roditeljima djece s posebnim potrebama kazao je kako je i njihova situacija, u trenucima kad su se morali suočiti s činjenicom da imaju dijete s posebnim potrebama, vjerojatno bila nalik Lazarovoj. Govoreći o prihvaćanju djece s posebnim potrebama biskup je istaknuo: „U ovom društvu i vremenu je mrtav onaj koji ne cijeni njihovu posebnost, koji zazire od njihove prisutnosti, koji se sablažnjava nad njihovim potrebama.“
 
Oduševljenje prvim koncertom zbora "Josipovac"

Na svom prvom koncertu zbor „Josipovac“ je izveo više duhovnih skladbi od kojih je neke popratio i pokretima. Također su izveli i jednu svoju pjesmu, a na kraju su srčanom izvedbom podigli okupljenu publiku na noge u zajedničkom pjevanju te su dobili dugotrajan pljesak.
 
Zahvalu zboru i svima koji su došli na njihov koncert kratko i vrlo emotivno izrekao je župnik župe sv. Mihajla mr. don Robert Ćibarić koji je u suradnji sa s. Marinelom Žuro, vjeroučiteljicom u OŠ Marina Držića u kojoj djeluje Škola s posebnim programom, prošle godine počeo organizirati misna slavlja za ovu skupinu vjernika i njihove obitelji.
 
Mise za osobe s posebnim potrebama održavaju se jednom mjesečno i to nedjeljom poslijepodne u lapadskoj crkvi, a na njima sudjeluju osobe s različitim posebnim potrebama, njihovi roditelji, obitelji, članovi raznih udruga i institucija koje pružaju pomoć osobama s invaliditetom, a na ove mise sve više dolaze i drugi vjernici. Angelina Tadić

20. travanj 2024 07:53