StoryEditorOCM
DubrovnikMATO FRANKOVIĆ ODGOVARA VLAHUŠIĆU

Nije točno da država luku Gruž želi oduzeti gradu

Piše GB
27. ožujka 2017. - 19:58

Procjena bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića o tome kako država želi de facto oduzeti Gradu Luku Dubrovnik izazvala je broje komentare poznavatelja prilika u putničkoj luci Dubrovnik. Vlahušić je, podsjetimo, izjavio da je država uz potpis ministra državne imovine Gorana Marića putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) zatražila izdavanje 130 milijuna kuna mjenica, čemu grad, prema njegovu tumačenju, nije u stanju udovoljiti u uvjetima bez gradskog proračuna.
Mato Franković, bivši predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnik, ujedno i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, nakon što je osobno razgovarao s ministrom Goranom Marićem, ističe da nema govora o oduzimanju luke Gradu. Podsjeća dae navedena 'mjenična' osiguranja proizlaze iz programa ulaganja Grada Dubrovnika u Luku Dubrovnik koji je CERP-u dostavio Grad Dubrovnik u prosincu 2016. godine.
- U veljači 2017. godine Upravno vijeće CERP-a donijelo je odluku kojom se prihvaća Program ulaganja Grada Dubrovnika u Luku Dubrovnik d.d. a sukladno Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica sklopljenom između Grada Dubrovnika i Hrvatskog fonda za privatizaciju 2002. godine. Prema tomu je dokumentu Grad kupio oko 46 posto dionica Luke Dubrovnik i obvezao se dostaviti HFP-u, kada se za to steknu uvjeti Prostorno-planska dokumentacija, koncesija, Program razvoja i ulaganja u Društvo, što je važan sastojak ugovora o kupoprodaji dionica – obrazlaže Franković i dodaje kako je navedeni Program Grad Dubrovnik dostavio tek u prosincu 2016. godine, a identičan je Programu ulaganja iz koncesijskog ugovora koji je Luka Dubrovnik sklopila s Lučkom upravom Dubrovnik nakon dobivene koncesije:
- Sukladno navedenoj Odluci, CERP je pozvao Grad Dubrovnik na sklapanje aneksa III ugovora o prodaji i prijenosu dionica Luke Dubrovnik kao i na dostavu instrumenata osiguranja ulaganja na iznos od 137 milijuna kuna u obliku 10 mjenica kako je ugovoreno osnovnim ugovorom. Na navedeni poziv je Vladina povjerenica za Dubrovnik Nada Medović odgovorila da ne može za Grad preuzeti financijske obaveze budući da za to nema mandat. Na to je CERP odgovorio da nije riječ o preuzimanju novih obaveza Grada, već o ispunjenju ranije preuzete obveze dostave Programa razvoja Društva čije je dionice Grad Dubrovnik kupio na javnom natječaju i obvezao se na ulaganje. Isto tako, radi se o zamjeni držećih sredstava osiguranja koja su već u posjedu CERP-a s novim instrumentima osiguranja, a što sve sukladno ugovoru o prodaji i prijenosu dionica sklopljenom davne 2002. godine - pojasnio je Mato Franković

20. travanj 2024 08:12