StoryEditorOCM
DubrovnikKURIOZITET U GRUŠKOM PARKU

FOTO Dođite isprobati NOMAD mobilni paviljon

Piše DV
22. ožujka 2017. - 14:26

U parku Luja Šoletića pokraj gruške place danas je postavljen NOMAD mobilni paviljon. Riječ je o privremenoj instalaciji za rekreaciju koja je svima dostupna na korištenje. Paviljon je iz Mokošice preselio u Gruž, a sljedećih dana obići će još nekoliko gradskih lokacija i na njima boraviti desetak dana.


NOMAD je mobilni paviljon - novi medij i privremena urbana oprema - dostupan svima na slobodno korištenje.
Projektom se kultivira i promiče nekomercijalno korištenje javnog gradskog prostora kao zajedničkog i inkluzivnog dobra. Nomadom se aktiviraju zanemarene, sakrivene i marginalne lokacije extra muros i šire okolice Dubrovnika. U sklopu projekta organiziraju se društvene aktivnosti, umjetnički projekti, razgovori i radionice.


Paviljon funkcionira kao novi medij i prostorni znak koji zajednici prvenstveno sugerira prisutnost (zaboravljenog, neiskorištenog) neposrednog javnog prostora, te obogaćuje isti sadržajima koji se referiraju na njihov život, u kojima su pozvani i sami sudjelovati i aktivno ih kreirati.
Paviljon je modularne konstrukcije te se svojim oblikom prilagođava prostoru u koji se postavlja, dakle svaki put je drugačiji, oblikovan da se uklopi u kontekst odabrane lokacije.

Paviljon se seli na nekoliko gradskih lokacija i na njima boravi petnaest dana. Do sada je bio postavljen u parku na Batali, na Opskrbnom centru u Mokošici, a trenutačno je u parku Luja Šoletića u Gružu. Do sad su na Nomadu bili organizirani razgovori s Upravnim odjelom za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša na temu prostornog razvoja grada, radionica s DURA-om i udrugama koje rade na projektu budućeg društeveno-kulturnog centra u Mokošici te lutkarska predstava udruge Aster i dječje družine Bambola.

Tijekom ova tri dana na Nomadu se održavaju tri kreativne radionice koje organizira i provodi dizajnerica Mia Bogovac, a koje se fokusiraju na problem dizajna u javnom prostoru te participativno stvaranje skice za (željeni) daljnji razvoj Gruža. Prva radionica dizajna održala se danas s učenicima OŠ Ivana Gundulića na temu Gruške priče, a sljedeće dvije bit će s učenicima Privatne gimnazije te učenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića. U sljedeću subotu Nomad se seli u Lapad.
Projekt Nomad izvodi se u organizaciji udruge PLACA - kolektiv za istraživanja o prostoru. Placa je interdisciplinarna organizacija iz Dubrovnika koja se bavi istraživanjem i problematiziranjem kulture prostora te zalaganjem za kvalitetu javnog prostora kroz poticanje participativnih praksi u njegovu osmišljavanju, načinima korištenja i oblikovanju.
 
Projekt je omogućen potporom Grada Dubrovnika: UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša; UO za kulturu i baštinu.





 

19. travanj 2024 03:37