Županija Dubrovnik

KURIOZITET U GRUŠKOM PARKU

FOTO Dođite isprobati NOMAD mobilni paviljon

KURIOZITET U GRUŠKOM PARKU

U parku Luja Šoletića pokraj gruške place danas je postavljen NOMAD mobilni paviljon. Riječ je o privremenoj instalaciji za rekreaciju koja je svima dostupna na korištenje. Paviljon je iz Mokošice preselio u Gruž, a sljedećih dana obići će još nekoliko gradskih lokacija i na njima boraviti desetak dana.


NOMAD je mobilni paviljon - novi medij i privremena urbana oprema - dostupan svima na slobodno korištenje.
Projektom se kultivira i promiče nekomercijalno korištenje javnog gradskog prostora kao zajedničkog i inkluzivnog dobra. Nomadom se aktiviraju zanemarene, sakrivene i marginalne lokacije extra muros i šire okolice Dubrovnika. U sklopu projekta organiziraju se društvene aktivnosti, umjetnički projekti, razgovori i radionice.


Paviljon funkcionira kao novi medij i prostorni znak koji zajednici prvenstveno sugerira prisutnost (zaboravljenog, neiskorištenog) neposrednog javnog prostora, te obogaćuje isti sadržajima koji se referiraju na njihov život, u kojima su pozvani i sami sudjelovati i aktivno ih kreirati.
Paviljon je modularne konstrukcije te se svojim oblikom prilagođava prostoru u koji se postavlja, dakle svaki put je drugačiji, oblikovan da se uklopi u kontekst odabrane lokacije.

Paviljon se seli na nekoliko gradskih lokacija i na njima boravi petnaest dana. Do sada je bio postavljen u parku na Batali, na Opskrbnom centru u Mokošici, a trenutačno je u parku Luja Šoletića u Gružu. Do sad su na Nomadu bili organizirani razgovori s Upravnim odjelom za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša na temu prostornog razvoja grada, radionica s DURA-om i udrugama koje rade na projektu budućeg društeveno-kulturnog centra u Mokošici te lutkarska predstava udruge Aster i dječje družine Bambola.

Tijekom ova tri dana na Nomadu se održavaju tri kreativne radionice koje organizira i provodi dizajnerica Mia Bogovac, a koje se fokusiraju na problem dizajna u javnom prostoru te participativno stvaranje skice za (željeni) daljnji razvoj Gruža. Prva radionica dizajna održala se danas s učenicima OŠ Ivana Gundulića na temu Gruške priče, a sljedeće dvije bit će s učenicima Privatne gimnazije te učenicima Umjetničke škole Luke Sorkočevića. U sljedeću subotu Nomad se seli u Lapad.
Projekt Nomad izvodi se u organizaciji udruge PLACA - kolektiv za istraživanja o prostoru. Placa je interdisciplinarna organizacija iz Dubrovnika koja se bavi istraživanjem i problematiziranjem kulture prostora te zalaganjem za kvalitetu javnog prostora kroz poticanje participativnih praksi u njegovu osmišljavanju, načinima korištenja i oblikovanju.
 
Projekt je omogućen potporom Grada Dubrovnika: UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša; UO za kulturu i baštinu.

 

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Što je more izbacilo na plažu Banje?

Što je more izbacilo na plažu Banje?
Policija je potvrdila kako njihovi djelatnici upravo na plaži Banje provjeravaju što predstavlja neobični predme...
Što je more izbacilo na plažu Banje?

NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru

NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru
Četvrti poraz u nizu Orlando Magica, 15. u posljednjih 18 utakmica, ukupno 19. ove sezone u ukupno 30 utakmica. ...
NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru