StoryEditorOCM
DubrovnikKRAJ GRABOVICE

Smeće neće u Gunju nego u 714 kilometara daleki Koprivnički Ivanec

Piše Silvia Rudinović
16. ožujka 2017. - 13:25

Dubrovačko smeće ipak se neće izvoziti u 494 kilometra daleku slavonsku Gunju, nego, kako stoje stvari, u još udaljeniji Koprivnički Ivanec. Tvrtka Eko Flor Plus, sa sjedištem u Oroslavlju, jedina je poslala cjelovitu ponudu za prihvat 20 tisuća tona dubrovačkog smeća i pritom ponudila najnižu cijenu od 340 kuna, bez PDV-a, po toni. To znači da će Dubrovčani i stanovnici susjednih općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje te s otoka Mljeta, u konačnici platiti 6,8 milijuna kuna samo za zbrinjavanje otpada prikupljenog nakon 30. travnja, kada se planira zatvaranje dubrovačkog smetlišta Grabovica, do kraja 2017.

Eko-Flor Plus zapravo je dio C.I.O.S. grupe, čiji je suvlasnik Scholz Holding GmbH. Predstavljaju se kao najveća privatna tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi skupljanjem komunalnog i neopasnog otpada, s gotovo 300 djelatnika.
- Temeljem sklopljenih koncesijskih ugovora s jedinicama lokalne samouprave, diljem Republike Hrvatke društvo Eko-Flor Plus d.o.o. skuplja miješani komunalni i selektirani otpad od više od 60.000 domaćinstava – kažu iz Uprave Eko-flora.
Na pitanje, gdje planiraju deponirati 20.000 tona otpada s juga Hrvatske, odgovaraju kako do potpisa ugovora nisu u mogućnosti iznositi detalje. No, direktorica dubrovačkog poduzeća Čistoća Nataša Gabričević kaže kako je ova oroslavska tvrtka u svojoj ponudi navela odlagalište Piškornica. To se smetlište nalazi na sjeverozapadu Hrvatske, u općini Koprivnički Ivanec, udaljenoj 714 kilometara od Dubrovnika.

Na javni poziv Čistoće javile su se i tvrtke HAGO i CIOS MBO te Općina Gunja. HAGO je dao ponudu od 250 kuna po toni, ali s mogućnošću zbrinjavanja samo sedam tisuća tona otpada u Donjem Miholjcu. Najviša je bila ponuda tvrtke CIOS MBO, 550 kuna po toni, a Općina Gunja čak je i snizila ponudu u odnosu na raniji poziv, s 350 na 345 kuna.

- Pregledom pristiglih ponuda utvrđeno je da je jedino Eko-Flor Plus dostavio ponudu u cijelosti, a ostalim ponuditeljima, pa tako i Općini Gunja, poslan je zahtjev za upotpunjenjem ponude – kaže Nataša Gabričević.
Tako je Gunja trebala nadopuniti ponudu s važećom građevinskom dozvolom iz koje je vidljiv kapacitet odlagališta ili dozvolom za gospodarenje otpadom, kao i tzv. OOO obrascem.
- Sukladno traženoj nadopuni, Općina Gunja je dostavila ispravni OOO obrazac iz kojeg je razvidno da kapacitet nije dostatan za zaprimanje 20.000 tona. Obrazac je službeni dokument kojega svi sudionici u gospodarenju otpadom, upravitelji odlagališta, dva puta godišnje dostavljaju Agenciji za zaštitu okoliša, i predstavlja službeni podatak. Po navedenom obrascu, Gunja može zaprimiti oko 12.000 tona otpada – navodi Gabričević.

Inače, Općina Gunja dosad se spominjala kao najizglednija lokacija deponiranja smeća s juga Hrvatske. Naime, na prethodnom, neobvezujućem javnom pozivu njihova je ponuda bila najniža. Gunjski načelnik Hrvoje Lucić u javnim je istupima više puta govorio o ogromnoj financijskoj koristi koju bi ta siromašna slavonska općina imala od posla s dubrovačkim otpadom. Kada se oduzmu svi troškovi, Gunja bi na dubrovačkom smeću zaradila četiri milijuna kuna što je dvostruko više od njihovog izvornog proračuna.

Zbrinjavanje otpada nije jedini trošak izvoza smeća iz Dubrovačko-neretvanske županije. U tijeku je javna nabava prijevoznika koji će to smeće prevoziti od Pobrežja, naselja nadomak Grabovice, i prevesti ga do krajnjeg deponija, a čini se da će to biti Koprivnički Ivanec.

26. travanj 2024 23:33