StoryEditorOCM
DubrovnikNARODNA KNJIŽNICA GRAD

U ponedjeljak predavanje o dubrovačkoj renesansnoj književnosti

Piše DV
24. veljače 2017. - 14:53

U okviru programa Mjeseca hrvatskoga jezika održat će se predavanje dr. sc. Sanje Vulić pod nazivom “Jezična previranja u dubrovačkoj renesansnoj književnosti” u ponedjeljak, 27. veljače, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavanje će se temeljiti na analizi gramatičkih i leksičkih značajka jezika dubrovačkih renesansnih književnika te će se taj jezik usporediti s različitim hrvatskim arhaičnim štokavskim i novoštokavskim sustavima.

Ovim događanjem Dubrovačke knjižnice priključuju se programu obljižavanja „450. godina smrti Marina Držića (1567. – 20017.)“.

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2014. potaknut činjenicom da je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i hrvatski jezik postao službeni jezik, a s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja tog temelja nacionalnog identiteta. Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka na dan objave “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika” iz 1967.

 

18. travanj 2024 20:44