StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐ JE GRAD I ZELENA AKCIJA

Srđevci dobili još jedan spor protiv projekta golfa: Sad je red na Dobroslaviću da poštuje sudske odluke

Piše DV
11. veljače 2017. - 21:34

Đuro Capor i Enes Ćerimagić, predstavnici Civilne inicijative Srđ je naš i Zelene akcije, obraćajući se novinarima povodom presude Upravnog suda u Splitu kojom je poništena lokacijska dozvola za projekt golf resorta na Srđu, svu pozornost javnosti uperili su u dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića. Nakon što su pred sudovima dokazali nezakonitost još jedne odluke vezane za projekt golfa ponad Dubrovnika, tvrde kako političari više nemaju argumente za inzistiranje na apartmanizaciji Srđa, pa kažu kako je bojazan da će uklanjanjem golfa iz prostornih planova investitori tražiti i dobiti veliku odštetu, neutemeljena.

Upravni sud u Splitu, jučer, 10. veljače, po tužbi Zelene akcije poništio je lokacijsku dozvolu za projekt na Srđu. Nakon ukidanja odluke o povećanju obuhvata projekta sa 100 na 310 hektara, poništenja rješenja o prihvatljivosti za okoliš te sada poništenja lokacijske dozvole, stvorili su se svi uvjeti za brisanje ovog projekta iz prostornih planova, kaže Enes Ćerimagić.

- Iznimno je bitno napomenuti da je incijativa Srđ je naš predanim i napornim radom nezakonitost svih navedenih odluka dokazala pred hrvatskih sudovima čime je omogućeno da se odustane od ovog projekta bez straha od plaćanja odštete tzv. investitoru. Ignoriranje ovih sudskih odluka, a naročito odluke Visokog upravog suda o ukidanju povećanja obuhvata zahvata na Srđu, otvorilo bi mogućnost za odštetne zahtjeve tzv. investitora. Toga naročito treba biti svjestan župan Dobroslavić koji unatoč svim sudskim odlukama i dalje gura ovaj projekt u izmjenama prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije koje su upravo u tijeku. Sad kad je već izvjesno da će se kad-tad odustati od ovog špekulantskog projekta u rukama župana Dobroslavića je odluka na koji način će se to dogoditi- uz štetu građanima ili bez štete za građane. Ako župan bude poštovao sudske odluke štete za građane neće biti - izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
 
Đuro Capor iz Inicijative Srđ je naš ističe kako su predstavnici investitora posljednjih dana vodili "prljavu kampanju kojom je vršen pritisak na državna tijela i sudove".

- U naručenim člancima jednostrano i paušalno se prijeti tužbama državi i špekulira s traženjem odštete ukoliko se ne realizira projekt na Srđu. U stvarnosti, sa svakom sudskom odlukom kojom se dokazuje nezakonitost postupanja u slučaju ovog projekta sve više se pokazuje neutemeljenost takvih prijetnji. Ovaj trenutak je prekretnica za Dubrovnik. Sada se odlučuje hoće li poviše Dubrovnika niknuti novi betonski grad za čiju bi infrastukturu stotine milijuna kuna platitili građani, ili ćemo ovaj projekt odbacti, a prostor Srđa sačuvati za građane Dubrovnika. Župan Dobroslavić u izmjenema prostornog plana mora poštovati odluke Viskog upravnog suda i ovaj i ovakav projekt na Srđu brisati iz prostornog plana - rekao je Capor, pa dodao: "Nezakonitost u njegovoj realizaciji dokazana je i u drugim sudskim postupcima, a njegovu štetnost pokazala je i strateška studija utjecaja na okoliš koja je rađena za potrebe izmjena ovog prostornog plana. Konačno je vrijeme da se počne slušati struka i argumenti, a prestane s političkim povlađivanjem građevinskim špekulacijama”.
 

20. travanj 2024 03:03