StoryEditorOCM
DubrovnikŽIVIO PARAC

POLETJELE GOLUBICE, PODIGNUT BARJAK Otvorena je 1045. Festa svetog Vlaha!

Piše DV
2. veljače 2017. - 20:04

Puštanjem golubica i podizanjem parčeva barjaka na standal pokraj skalina crkve svetog Vlaha, svečano je poslijepodne otvorena 1045. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika.
Dubrovački biskup mons Mate Uzinić uz početak feste popraćene proljepšanjem vremena, pozdravio je vjernike, hodočasnike i goste Grada. Podsjetio je na višestoljetnu neraskidivu vezu parca i njegova Grada i ukazao na izazove trenutka s kojima je suočen Durbovnik i šira zajednica:

- Svi se dive ljepoti Dubrovnika, ali ipak nije sve tako bajno. Oni koji k nama dolaze ne vide samo ljepotu i dobrotu, uoče oni i naše mane, daju nam savjet, nekad dobronamjerno, a nekad i ne. Nama koji ovdje živimo poznata je i dobra i loša strana. A kako je naš sveti Vlaho bio i biskup i mučenik i liječnik, želio bih sve dobronamjerne kritike na naš račun nazvati njegovom dijagnozom, upozorenjem na razne opasnosti koje nam prijete. Prva je demografsko izumiranje. Broj rođenih u našem dubrovačkom rodilištu prošle godine je prvi put pao ispod tisuću. Na to se nadovezuje i pitanje starenja, jer smo već među deset najstraijih nacija na svijetu, a prema nekim prognozama 2050. trećina će naših stanovnika imati iznad 65 godina. Često nam se kao lokalnoj zajednici prigovara i da se ne znamo odgovorno ponašati s kulturnom baštinom koja nam je predana da je obogaćenu, a ne osiromašenu, predamo budućoj generaciji. Da bismo nešto mogli poduzeti, dijagnoza nije dovoljna, trebamo poboljšanju dodati svoj osobni doprinos - ustvrdio je biskup Uzinić. Dodao je kako nam više nego ikad dosad  treba konstruktivna rasprava o našoj prošlosti koja nas guši i koči u hodu naprijed, ali i rasprava o sadašnjosti koja nam osigurava budućnost, od demografskog pitanja do odnosa prema kulturi i drugih vitalnih pitanja u kojima bismo trebali svi sudjelovati, ali ne polazeći od partikularnih, već općih, javnih interesa.

Uz tradicionalni pozdrav Feste Živio sv. Vlaho, biskupovo čitanje Lausa te pljesak okupljenih vjernika pročitani su brojni brzojavi iseljenih Dubrovčana, prijatelja Grada i dubrovačkih pomoraca. Da na otvorenju Feste sve protekne kako treba, pobrinuli su se ovogodišnji festanjuli, kapetan Luko Šoletić i obtnik Vlaho Violić.

Biskup je pozdravio i uzvanike na Festi, među kojima i brojne biskupe predvođene predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem. Također je zahvalio don Petru Paliću, novoizabranom generalnom tajniku Hrvatske biskupske konferencije na doprinosu napretku Dubrovačke biskupije.

Svečanost je kulminirala puštanjem bijelih golubica koje je iz košica pustio dubrovački biskup. Jedna je poletjela prema Pločama i zastala na krovu Sponze, dok se druga golubica vinula prema krovu parčeve crkve.

19. travanj 2024 11:42