StoryEditorOCM
DubrovnikPREDSTAVLJEN MILIJUN KUNA VRIJEDAN PROJEKT POSTAVLJANJA NADZORNIH KAMERA I BROJAČA PROLAZNIKA

Pozor, u Gradu vas snimaju i broje!

Piše PSD.
19. siječnja 2017. - 14:53

Na svih pet ulaz u povijesnu jezgru Dubrovnika postavljene su i uskoro će biti u funkciji nadzorne kamere sa brojačima posjetitelja. Projekt uvođenja video nadzora na javnim površinama Grada Dubrovnika te kamera s brojačima ljudi pod geslom 'Zaboravimo gužve, poštujmo pravila i podatke', vrijedan milijun kuna predstavio je danas gradonačelnik Andro Vlahušić sa suradnicima
Riječ je o dubrovačkom projektu, kako je naveo Vlahušić, gdje će se radi dobivanja informacija o broju posjetitelja povijesne jezgre postaviti brojači, a video nadzor na ostalim dijelovima grada napravljen u suradnji s MUP-om zbog čega je postavljeno 116 kamera na području grada, od povijesne jezgre do svih raskrižja, u cilju povećanja sigurnosti prometa i ljudi.
Brojanje pješaka napravljeno je s ciljem upravljanja prometom, oko i u povijesnoj jezgri, pojasnio je Vlahušić.  Procijenjeno je kako je više od osam tisuća posjetitelja u Gradu previše i predstavlja opasnost za posjetitelje kako bi se u trenutku kada se taj broj dosegne promet prema jezgri mogao usporavati i preusmjeravati zbog sigurnosti. Svi organizirani dolasci koji su su najavljeni dan ranije ili su platili izlete ili du card, imat će pristup muzejima i svemu u povijesnoj jezgri, a oni koji dolaze nenajavljeno morat će ići u luku i tamo čekati da im se oslobode mjesta.
Model upravljanja pješacima bit će dio Plana upravljanja povijesnom jezgrom, a za ovu sezonu izradit će se aplikacije za autobusere i taksiste, osigurat će se za njih i dodatna stajališta, dok je projekt preusmjeravanja prometa kroz Volantinu ulicu gotov, kaže Vlahušić. Za sve ove projekte potrebno je donijeti odluke i pravilnike koje će pripremljene dočekati Vladina povjerenika.
O projektu nadzora u koji se jš 2015. krenulo zbog podizanja opće sigurnosti u Gradu govorili i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, a koji su istaknuli da će 116 kamera biti postavljeno na 37 lokacija i velikim djelom bit će pokrivena dječja igrališta, budući je Grad do sada samo na popravke i održavanje uništenog inventara na igralištima godišnje trošio 300 tisuća kuna.
O aplikacijama za autobusere, taksiste, slobodne parkinge, govorio je stručni suradnik Nikša Vlahušić iz razvojne agenicje DURA, čiji su suradnici izradili softweare ovog projekta, a koji je rekao da će prvi rezultati brojanja posjetitelja gradske jezgre biti dostupni početkom ožujka.

27. travanj 2024 05:15