StoryEditorOCM
DubrovnikFOTO: ODLUKA O PRIVREMENOM FINANCIRANJU NIJE PROŠLA, ČEKAMO POVJERENIKA

Andro Vlahušić na odlasku: Dubrovčani nisu zaslužili da im netko dekretom određuje sudbinu

Piše Anton Hauswitschka
28. prosinca 2016. - 17:36

Većinom glasova nije usvojena odluka o Privremenom financiranju. Pročelnica za financije, Anita Burić, predstavila je odluku o Privremenom financiranju Grada do kraja ožujka iduće godine, a to znači maksimalnih  72 milijuna kuna te 4 milijuna kuna proračunskim korisnicima koliko je potrošeno u prva tri mjeseca ove godine.
-Jasno je kako su se do sada netransparentno trošila proračunska sredstva i ne možemo prihvatiti ovu oduku jer očekujemo da će se netransparentno trošiti sredstva posebice u predizbornoj kampanji. No treba naglasiti da život time ne staje, te sva prava zaposlenika Grada i građana neće biti ukinuta ili umanjena – kazao je predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnički kandidat HDZ-a Mato Franković.
Gradonačelnik Andro Vlahušić potvrdio je da život ide dalje te istaknuo kako je upravo potpisao odluku o stipendijama. – Povjerenika će dočekati plaćeni računi i 25 milijuna kuna viška. To je lijepi poklon njemu i građanima. No Povjerenik ima samo jedno ograničenje. Visinu sredstava koje smije potrošiti, a na što će trošiti odlučuje sam. Zašto se u Dubrovniku u tri godine dva puta ruši Proračun. Zašto ekipa koja vodi Gradsko vijeće i čiji su amandmani usvojeni, osim dva za koja su vam pročelnici objasnili zašto ne mogu ići, ruši Proračun. To ćete morati objasniti građanina. Život neće stati ali za sada se neće moći napraviti  Lapadska obala, nadograditi dječji vrtić Palčica i drugi projekti – poručio je među ostalim gradonačelnik Andro Vlahušić te kazao kako Dubrovčani nisu zaslužili da im netko dekretom određuje sudbinu.
Mato Franković odgovorio mu je da je ponosan što je prije dvije godine rušio Proračun. – Spriječili smo vas da 40 milijuna kuna date Midia grupi. Arbitraža je pokazala da za to nije bilo potrebe. Trebalo je imati snage i izdržati pritisak te donijeti tu odluku. Pad Proračuna za 2017. nije neuspjeh ovog Gradskog vijeća već vaš. Naše pravo je glasovati za ili protiv. A mi držimo da nakon nalaza Državne revizije u kojoj stoji da ste netransparentno trošili gradski novac nemamo povjerenja u vas. I mi imamo izborni legitimitet. I nas je netko birao – odgovorio je Franković.
Andro Vlahušić ga je podsjetio da arbitraža oko javne garaže nije završena te ponovio da bi sa 40 milijuna kuna Grad višestruko zaradio. – U Državnoj reviziji nigdje ne stoji moje ime, a istina je da je vaše pravo da rušite Proračun. Samo naglašavamo da je to u Dubrovniku postala praksa – kazao je gradonačelnik.
Ivo Gjaja (HSLS) podsjetio je kako je Vlahušić prevario birače jer je 2009. obećavao da će spriječiti golf projekt na Srđu. – Prevario je i HSLS prvi put kada je ušao u Sabor i kada je izdao HSLS prešavši u Libru da bi zadržao ministarsku fotelju – kazao je Gjaja na što mu je Vlahušić dobacio da govori neistine. Mato Franković upozorio ga je da drži teme, a Gjaja  je pozvao pročelnike da do izbora dobro pregledaju projekte i pripreme novom gradonačelniku one koji se mogu odmah realizirati.
Mladen Gojun (SDP) zatražio je da se prekine nepotrebna rasprava i da se donese odluka. – Povjereniku je točno određeno kakve ovlasti ima. Život neće stati, ali da će se neke stvari usporiti je činjenica – poručio je Gojun dodajući kako SDP prihvaća odluku o privremenom financiranju.  Marko Potrebica (HDZ) istaknuo je kako nije istina da će projekti bez Proračuna stati i naveo primjer Studentskog doma čiju realizaciju koči gradonačelnik. – U proračunu za ovu godinu određeno je 1,6 milijuna  kuna za Studentski dom. Bez tih sredstava na računu, ne možemo potpisati ugovore sa izvođačima radova  o realizaciji I faze.  Ugovor da se ta sredstva iz gradskog proračuna daju Studentskom domu mu je na stolu, ali ne želi ga potpisati – kazao je Potrebica koji je inače ravnatelj Studentskog servisa i voditelj projekta Studentskog doma podsjetivši kako Grad na računu ima 25 milijuna kuna viška.
Gradonačelnik ga je zapitao zašto bi njima to platili a radovi još nisu započeli, a Groblju Dubac gdje koje ima račune po fakture,  ne. – Kada radovi budu izvedeni platit ćemo. Nećemo nikome plaćati unaprijed. Slična situacija je bila sa Lazaretima za koje su kod javnog bilježnika jamčili i članovi HDZ-a koji su u stranci malo duže nego vi.  To vam nije valjalo, a sada tražite to za sebe – odgovorio mu je Vlahušić. No Potrebica tvrdi da je sve provedeno u skladu sa Zakonom i da će rektor Sveučilišta biti kazneno odgovoran ako ne dobije sredstva iz Grada. – Projekt se ne može pokrenuti bez inicijalnih sredstava. Grad se obvezao na to.  Niste to platili jer smo odbili Proračun. Ja dobro znam povijest projekta jer ga vodim od 2006. Znam ako ne opravdamo ovih 1,6 milijuna da 2017. nećemo moći dobiti 11 milijuna kuna za II fazu.  I znam da je trebalo 18 mjeseci da bi pronašli zemlju. Drago  mi je da će Sanja Putica biti u ministarstvu za državnu imovinu jer će nam pomoći riješiti probleme – poručio je Potrebica.
Gradonačelnik mu je ponovio kako su sredstva osigurana, te kako će taj projekt dobiti ta sredstva.
Pero Vićan pak pojasnio je kako se prije nije rušio Proračun  jer je padalo samo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik te se osvrnuo na odluku o Privremenom financiranju. –U predloženoj odluci su autorski honorari, ugovori o djelu,  jubilarne nagrade i ostali rashodi za zaposlene. Pa zašto to ne može čekati drugo tromjesječje? Oprema i namještaj također mogu čekati,  planirano je 600 tisuća kuna za subvencioniranje cestarina. Zar mislite da ćemo to potrošiti u prva tri mjeseca? 400 tisuća za razne turističke mjere? 200 tisuća kuna za programe iz kulture, zabave i gastronomije? Mogu u nedogled sa ovim biserima! – kazao je Vićan te ustvrdio kako na Groblju Dubac nema izvedenih radova a predviđeno je preko 2 milijuna kuna u prva tri mjeseca. 
 

26. travanj 2024 06:53