StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKO GRADSKO VIJEĆE O DODJELI TAKSI KONCESIJA

Tko će taksirati odlučivat će Povjerenik, a Vlahušić će odluku Gradskog vijeća staviti van snage

Piše Anton Hauswitschka
28. prosinca 2016. - 16:07

Ovlasti Povjerenstva za auto taksi prijevoz, na prijedlog HDZ-a većinom glasova,  prebačene su na gradski Upravni odjel koji će nakon provedenog natječaja poslati prijedlog za taksi koncesije Povjereniku.
Tome se usprotivila Olga Muratti (HSU) istaknuvši kako postoje i druga Povjerenstva čije se odluke neće moći provesti te je predložila da se i njihove ovlasti prenesu na Upravne odjele. Marko Potrebica (HDZ) pojasnio je kako se to mora napraviti  jer raspuštanjem Gradskog vijeća  prestaju sa radom i Povjerenstva, a nužno je u siječnju raspisati natječaj za koncesije za taksi djelatnost.
Gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako Gradsko vijeće ne može određivati što Povjerenik može raditi. Vlahušić je kazao da se krše zakoni iako za to nema potrebe jer se taksi prijevoz već mjesecima uredno odvija na temelju zakona o cestovnom prometu. – Nema razloga da Povjerenik određuje tko će, a tko neće dobiti auto koncesiju. Tko će on biti? Hoće li to biti Marko Potrebica ili Zdenko Medović? Jeste li tom čovjeku već dali popis tko će dobiti koncesiju. Hoće li HDZ će tako dobiti 200 novih članova?  Zato i niste donijeli tu odluku prije jer ste znali da će Proračun pasti. – kazao je među ostalim Vahušić. Maro Kristić ga je pozvao da smanji nervozu te kazao da je rekao neistine. – Osigurali smo sve preduvjete za raspisivanje natječaja i sada želimo 'lopticu odgovornosti' prebaciti na Upravi odjel a Povjerenik će samo potpisati odluku. Nema potrebne stvarati kaos, jer građani su zadnji put vidjeli da kaosa nije bilo – poručio je Kristić dodajući kako će i druga Povjerenstva na prijedlog Olge Muratti prebaciti na Upravne odjele jer će, kazao je , po svemu sudeći biti još jedna sjednica Gradskog vijeća do kraja godine.
Pero Vićan kazao je kako Zakon jasno propisuje koje su ovlasti Povjerenika te da u njemu ne piše da ne smije.  – Sa gradonačelnikom se slažem da taksisti uredno voze i bez odluke, kao što će grad funkcionirati sa Povjerenikom. Ovim ne kršimo Zakon niti bilo što namećemo budućem Povjereniku. No sezone dolazi za dva tri mjeseca i to treba napraviti – kazao je Vićan naglasivši kako su Upravni odjeli već trebali pripremiti odluke o drugim Povjerenstvima.  
- Zašto bi ograničili ljudima da taksiraju. Svi koji imaju licencu neka voze, neka koriste taksi stajališta jer imaju zakonsko pravo, neka se učlane u udruženje i voze Dubrovčane po povoljnijoj tarifi. A novo Gradsko vijeće neka odredi koliko taksista Dubrovniku treba – poručuje Andro Vlahušić dodajući kako se ta odluka sada stavlja u ruke jednom čovjeku koji je zamjena gradonačelnika i Gradskog vijeća. – On može promijeniti Odluke ovog Gradskog vijeća, on sam donosi Proračun i može u njega staviti što hoće. Vi ovo izglasajte a ja ću tu oduku staviti van snage i poslati je Ministarstvu uprave da odluči je li ispravna – naglasio je gradonačelnik Andro Vlahušić.  
Vijećnik Esad Čustović podsjetio je hadezeovce kako su na prošloj sjednici tvrdili da Povjerenstvo nastavlja raditi i ako se raspusti Gradsko vijeće. – Tako ste i mijenjali Statut Grada tvrdeći da ste u pravu, a ta je odluka bila nezakonita. Nemojte da se opet ponovi isto –  savjetuje Čustović, a Vlahušić je podsjetio kako je ista stvar bila i sa stanovima za branitelje prije dvije godine kada je također pao Proračun a vođenje grada preuzeo Povjerenik.  
Predsjednik Gradskog vijeća, Mato Franković (HDZ) podsjetio je da se Gradsko vijeće raspušta odlukom Vlade koju će ona donijeti nakon što se ne usvoji privremeno financiranje. – Do tada Gradsko vijeće uredno funkcionira kao i gradonačelnik – kazao je Franković. Marko Potrebica (HDZ) prozvao je Vlahušića da uopće ne zna što piše u odluci te ga pozvao da ne manipulira sa 200 taksista. – Povjerenik, tko god bude, biti će razuman i iste ljude iz Povjerenstva će predložiti u to tijelo koje će odlučivati o koncesijama – kazao je među ostalim Potrebica.
 
 

20. travanj 2024 02:27