StoryEditorOCM
DubrovnikNovo u našem gradu

Čistoća prva pruža cjeloviti BigBelly sustav!

Piše PSD.
28. prosinca 2016. - 15:05

Možete li zamisliti spremnik za otpad koji samostalno dojavljuje kad je pun, smanjuje količinu otpada, povećava stopu odvajanja te koristi sunčevu energiju za napajanje?
Upravo takvo rješenje dubrovačka Čistoća pronašla je u vodećem sustavu za pametno upravljanje otpadom sa solarnim napajanjem te prva u Hrvatskoj u cijelosti implementirala ovaj sustav na čak osam najfrekventnijih gradskih lokacija.
Riječ je o pametnim spremnicima naziva BigBelly i SmartBelly, u naravi dvostrukoj stanici za prikupljanje sitnog i selektivnog otpada na javnim površinama sa GPS odašiljačem i softverom pomoću kojeg u realnom vremenu šalje signal o popunjenosti spremnika i obavijesti kada ih je potrebno isprazniti. Uz to posjeduje video snimač s integriranim senzorima za temperaturu, vlažnost i tlak zraka, za mjerenje CO, NO2, te za mjerenje razine svjetla i buke.
BigBelly koristi se za miješani sitni otpad, dok se SmartBelly koristi za selektivni otpad - ambalažu od plastike ili metala.
Zahvaljujući integriranoj preši, Bigbelly spremnik ima 5 do 7 puta veći kapacitet od uobičajenih spremnika što ovaj „veliki trbuh“ čini pravim rješenjem za pretrpane košarice koje je u vrijeme turističke sezone bilo potrebno prazniti i do 9 puta dnevno.
Ovaj dvojac svojom jednostavnošću i inovativnošću zasigurno će građane i turiste poticati na odvajanje otpada, aktivnost sve važniju i sve presudniju za održavanje čistog i zdravog okoliša.
Čistoća u suradnji s Hrvatskim Telekomom, a u sklopu inicijative uspostave pametnih gradova, postavljenjem pametnih spremnika na užem gradskom području, Dubrovnik svrstava u sam vrh svjetskih gradova koji na pametna način uz pomoć najsuvremenije tehnologije podiže kvalitetu življenja i svijest o važnosti odvajanja otpada na javnim prostorima.

 

23. travanj 2024 15:01