StoryEditorOCM
DubrovnikMJEŠTANI GROMAČE SU OGORČENI

Čim padne kiša, nemoguće je doći do crkve i škole!

Piše Dube Marjanović Ladašić
Foto: čitatelj
25. listopada 2016. - 17:36

Čim padne kiša, nitko od mještana ne može doći do crkve. Ne daj Bože sprovoda! žale nam se mještani Gromače, koja administrativno pripada Gradu Dubrovniku. 
- Žalosno je, ali istinito da se gradske vlasti oglušuju, ali redovno šalju uplatnice za naknade za vode i komunalne naknade. voda leži na sve strane, a djeca u vrtić i u školu moraju u gumenim čizmama - kaže naš sugovornik koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji). Zbog ovog problema su, kaže, zatražili od Mjesnog odbora Gromača izgradnju odvodnje, i oni su išli s tim zahtjevom prema Gradu još prije dvije godine. No, gradska uprava prebacuje lopticu s jednih na druge. Traže da se napravi projekt i dozvole potrebne za staviti 4 metra rešetki i 20 metara cijevi. A vlasnik zemljišta je besplatno dao svoju zemlju da se polože cijevi. Sad je uredio parcelu pa će to teško biti ostvariti - ogorčeno govore mještani Gromače. 
- To bude po desetak cenjtimetara vode, čim padne kiša, ne može se proć', to je užas - potvrđuje i prvi čovjek Gromače, predsjednik Mjesnog odbora Ivica Margaretić. Slao je slike nadležnim službama, ali do danas nitko ništa nije poduzeo. 
- Grad je to prebacio na Vodovod, da su oni radili vodovod i ivičnjake i da to sad voda nosi - kaže nam Margaretić. - I ništa. Zamijenjen je tajnik na Gornjim selima, samo četvrtkom bude tu. Hoćemo li uspjeti išta riješiti, stvarno ne znam. Išli su dopisi dva-tri puta prema nadležnim službama, ali samo prebacuju lopticu. Nije samo to, ništa uz cestu nije ni pokošeno. Mi pripadamo pod Grad, moramo imati iste uvjete. Čak i bolje, tako je gospar Vlahušić bio rekao, da ćemo imati i bolje uvjete, ali nemamo ih uopće - zaključio je Ivica Margaretić. 
Upit o problemu mještana Gromače poslali smo Vodovodu Dubrovnik, odakle još očekujemo odgovor. U Gradu Dubrovniku dobili smo odgovor da je Vovodod nadležan za ovu problematiku. No, iz Vodovoda je brzo stigao odgovor kako nemaju veze s tim. 
- Izgradnja sustava oborinske odvodnje u nadležnosti je jedinice lokalne samouprave. Vodovod je bio investitor izgradnje magistralnog cjevovoda i vodoopskrbne mjesne mreže u Gromači, a nakon što su svi radovi odrađeni i dobivena uporabna dozvola uspješno je završen taj dio projekta Gornja sela Orašca te započeta opskrba pitkom vodom u tom naselju. Što se tiče problema oborinskih voda, Vodovod Dubrovnik ima ugovor s Gradom Dubrovnikom o održavanju postojećeg sustava oborinske odvodnje i to isključivo prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu. Kako u naselju Gromača ne postoji takav sustav, Vodovod nije nadležan za rješavanje ovog problema - odgovorili su u dopisu. 

26. travanj 2024 03:21