StoryEditorOCM
DubrovnikŠARENA ZEBRA U GRUŽU

Dugine boje pred školom? Evo što kažu prometni propisi...

Piše DV
24. listopada 2016. - 18:11

Prvi šareni, veseli pješački prijelaz u Dubrovniku iscrtan je u ulici Andrije Hebranga iznad Osnovne škole Ivana Gundulića, izvijestili su iz gradske uprave.

Najavili su kako će višebojnu zebru sutra ujutro u 8 sati predstaviti zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez, uz prigodne izjave za medije.

Raguž tvrdi da će šarena zebra, za koju je boja naručena na zahtjev DUSTRA-e, pojačati sigurnost pješaka, posebno najmlađih, i prevenirati prometne nesreće.

Voditelj Udruge za sigurnost u prometu, dubrovački policajac Denis Pavela podsjeća kako ovakvo prometno rješenje nije u skladu s propisima koji za horizontalnu signalizaciju umjesto dugina spektra, predviđaju samo dvije boje - bijelu i žutu.

Zakoni u Republici Hrvatskoj pak navode kako se zebra označava horizontalnim poprečnim trakama na kolniku bijele boje i okomitom prometnom signalizacijom. O zaprekama za oslikavanje prostora između bijelih traka nema spomena.

Kako bojama pješačke prijelaze učiniti uočljivijim prvi se dosjetio umjetnik Christo Guelov. On je po Madridu oslikao prazne prostore između bijelih linija raznobojnim uzorcima kako bi ih učinio preglednijim i pješacima i vozačima kao podsjetnik da prilagode brzinu.
 

23. travanj 2024 08:10