StoryEditorOCM
DubrovnikDANAS POČINJE

Mjesec hrvatske knjige 2016.

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: mvinfo.hr
15. listopada 2016. - 10:36

Danas na području cijele Hrvatske počinje manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2016., koja tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro. Pod motom 'Čitanje 100 na sat" anifestacija traje od 15. listopada do 15. studenoga. Ove godine jen kao središnja tema odabran moto posvećen poticanju čitanja "Čitam 100 na sat", kao poticaj da "u ovom užurbanom vremenu, kada svi koji vole čitanje, iskoriste svaku priliku da posegu za knjigom".
Pokrovitelj je Ministarstvo kulture RH, a programom  su predviđeni susreti s književnicima i književne večeri te promocije knjiga. Od prve manifestacije 1995., kada su u manifestaciji sudjelovale 102 knjižnice s 500-injak programa, manifestacija je narasla na 200-tinjak sudionika s više od tisuću programa.
Na području Dubrovačko- neretvanske županije posebni će se programi održati u Narodnoj knjižnici Grad, te knjižnicama u Mokošici, Blatu, Korčuli, Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Stonu i Veloj Luci. Središnje mjesto svakako je Narodna knjižnica Grad gdje će se predviđeni održati serija putopisnih predavanja "Putositnice utorkom". Program počinje radionicom Radoznali um a prvo je predavanje posvećeno Siriji, a održat će ga pisac i novinar Hrvoje Ivančić utorak, 18. listopada, u 19 sati u čitaonici Znanstvene knjižnice. Tom prigodom Ivančić će predstaviti i svoju zadnju knjigu, zbirku kratkih priča "Za'atar".
 

26. travanj 2024 16:53