StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA MISTERIJA NA OTOKU LJUBAVI

SLUČAJNO OTKRIĆE U špilju na Lokrumu 'dolutala' zagonetna bova

28. rujna 2016. - 20:19

U manje poznatoj špilji na pučinskoj strani otoka Lokruma pronađena je petstotinjak kilograma teška plutača zasad još neutvrđenog podrijetla. Zahrđalu bovu zatrpanu zemljom otkrilo je vodstvo Javne ustanove Rezervat Lokrum i pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Alan Šimunović. Nakon stručnog pregleda lokaliteta Šimunović je utvrdio da se radi o špilji jednostavnijeg karaktera, koja se od ulaza prema unutrašnjosti sužava, a može joj se prići samo kajakom, skuterom, barkom ili doplivati iz smjera nudističke plaže. Što se plutače tiče, HGSS-ovac ne može točno tvrditi odakle je, no siguran je da ne potječe od kruzera.
- Navodno je bova jedna od nekolicine njih koje su za bivše Jugoslavije postavljene oko Dubrovnika za privezivanje brodova u slučaju oluje. Ova se vjerojatno davno otkačila i zapela u špilji zajedno s velikim količinama plastičnog otpada koje tamo nanosi more za južine. Svakako bi je trebalo ukloniti radi sigurnosti – rekao je Šimunović nakon pregleda špilje širine oko 25 i dužine približno 35 metara u kojoj je i gnjezdilište ptica.
Pomoćnica ravnatelja JU Rezervat Lokrum za promidžbu i razvoj Kristina Ćurčija potvrdila nam je da je o pronalasku bove izvijestila Nikolu Beusana iz Odjela za inspekcijske poslove Lučke kapetanije Dubrovnik koji je najavio kako će već sutra obići lokaciju:
- Kazao je kako se najvjerojatnije radi o praznoj starinskoj plutači izgledom sličnoj bačvi koja ne predstavlja opasnost u plovidbi, niti sadrži ikakav opasan otpad. No mi iz Rezervata radi očuvanja okoliša i sigurnosti izletnika svakako ćemo je što prije ukloniti, iako će biti teško jer je područje dosta plitko i nepristupačno – ustvrdila je Ćurčija koja je danas obišla špilju s Alanom Šimunovićem i zaposlenicom RL-a Eminom Delić.
-

18. travanj 2024 23:31