StoryEditorOCM
DubrovnikNIČE RECIKLAŽNO DVORIŠTE NA SAMOM ULAZU U NOVU MOKOŠICU

Iz Čistoće tvrde kako nema straha od smrada, Šimunović uzvraća: Stop! Nećemo smeće!

Piše Silvia Rudinović
23. rujna 2016. - 19:02

Što se to betonira u Novom naselju Mokošica, pitaju se stanovnici najmnogoljudnijeg gradskog naselja. Konačno neki društveni sadržaj? Ne, pročulo kako će na samom ulazu u naselje biti novo odlagalište otpada.
- Čuo sam priče kako će tamo biti neka vrsta odlagališta. Najglasniji su se odmah digli na noge, a ja vam zapravo ne znam odgovoriti na pitanje: je li to dobro ili nije. Nitko iz gradske uprave ili poduzeća Čistoća nije me obavijestio o namjerama ni izvođenju radova, što dovoljno govori o tome koliko drže do Gradskog kotara - kaže Blaž Pezo, predsjednik GK Mokošica.
Nije protiv reciklažnog dvorišta u svom Kotaru, osobito ako će ono biti od značajne koristi za stanovništvo i biti skladno uređeno. Međutim, kaže Pezo, nejasno mu je ignoriranje samih stanovnika i Gradskog kotara.

Ranojutarnje mljevenje

Nataša Gabričević, direktorica Čistoće, potvrđuje kako se radovi odvijaju radi uređenja reciklažnog dvorišta. Već u prvoj rečenici ističe kako nema straha od smrada, jer „u tom dvorištu neće biti mjesta za bilo koju vrstu otpada koja uzrokuje širenje neugodnih mirisa, nego samo za tzv. suhe reciklate kao što su različite vrste ambalaže, tekstil, glomaznu plastiku, otpadna ulja itd.“. U ovoj fazi, očigledno se želi udobrovoljiti stanovnicima Mokošice, pa slijedi i obećanje kako će se taj otpad iz dvorišta, po potrebi, svakodnevno prevoziti na drugu Čistoćinu lokaciju jer je riječ o malom prostoru. U ovom gradskom poduzeću, svjesni su kako nije za očekivati da će stanovnici ovog najvećeg dubrovačkog naselja izdvajati lijekove ili baterije kako bi ih nosili u reciklažno dvorište Pod dubom.
Jadranka Šimunović kaže kako je Zeleni forum dobio 20-ak prijava Mokošana o betoniranju platoa na ulazu, uz cestu prema naselju Naš dom. Nejasno im je otkud ideja o reciklažnom dvorištu baš na tom, pogledu eksponiranom mjestu.
- Kako nikome nije palo na pamet urediti vidikovac na toj prelijepoj poziciji s pogledom na rijeku? Ili, neki sadržaj za djecu? Nema nikakve ploče iz koje bi se dalo vidjeti o čemu se tu zapravo radi. Ljudi su ljuti jer se to radi stihijski, nitko ih ništa ne pita i strahuju od buke jer su čuli kako će mljevenje prikupljenog otpada započinjati već u četiri ujutro – kaže Jadranka Šimunović, koja napominje kako se ekološke udruge, poput one koju vodi, zalažu za otvaranje reciklažnih dvorišta, ali na primjerenom mjestu.

Loša pozicija

Osim što je pozicija usred naselja sama po sebi neprimjerena, po mišljenju ove aktivistice, reciklažnom dvorištu nije mjesto na području Rijeke dubrovačke, zaštićenom krajoliku još od 1964., pa se pita, kako je to dopustilo Ministarstvo zaštite okoliša.
Odabrani plato možda i nije najsretnije rješenje za ovakvu namjenu, pa se nameće pitanje, hoće li se reciklažno dvorište makar pristojno urediti i ograditi, npr. hortikulturno. Najprije, Čistoća je odlučila kako neće postaviti velike neugledne narančaste spremnike, a sadnja drvoreda nije planirana. Dvorište će biti ograđeno „vizualima u obliku jednostavnih ilustracija smještenih u kružnu formu, koja simbolizira prirodu zatvorenog repetitivnog ciklusa“.
- Zaprimili smo i ponudu eko udruge sa sjedištem u Zagrebu, o besplatnom davanju na korištenje njihovih vizuala kojim se promiče eko način življenja. Bilo bi nam zadovoljstvo kada bi se javile zelene udruge sa našeg područja, čiji bismo rad na ovaj način promicali – kaže Gabričević, pa najavljuje kupovinu novih spremnika i košarica za otpad u Mokošici.
- Mokošani su inače gnjevni jer se betonira sve u šesnaest. Nikako da dobijemo sadržaje za kojim postoji nasušna potreba, a to su društveni sadržaji kao što je multimedijalni centar - uzvraća Šimunović.

25. travanj 2024 08:12