StoryEditorOCM
ForumNA METI ISTRAŽITELJA

U Karamarkovo vrijeme bila na listi HDZ-a, ima plaću veću od 3 tisuće eura, tvrdi da joj kuća vrijedi oko - 6000 eura...

Piše Piše Vanja Nezirović Korana Sutlić
17. veljače 2024. - 10:15

Zbog sumnje da je možda namjerno pogodovala prilikom dodjele poslova trodimenzionalnog snimanja objekata kulturne baštine Geodetskom fakultetu, policija je u petak po nalogu Europskoga ureda javnog tužitelja (EPPO) pretraživala ured i dom glavne tajnice Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske Marice Mikec, piše Jutarnji list. 

U snimanje baštine krenulo se kako bi utvrdila nastala šteta koju su na njima prouzročila dva potresa 2020. godine, a iz dosadašnjih su izvida u ovom slučaju proizašle informacije da je Mikec parafirala ugovor o 3D snimanju zgrada nakon potresa, ugovor za koji se sumnja da je bio antidatiran.

Policija je u petak iz njezinog ureda i stana uzela dokumentaciju te pretražila server s emailovima koje je slala. Mikec, međutim, nije uhićena.

Marica Mikec, pravnica iz redova HDZ-a, u Ministarstvo kulture na poziciju glavne tajnice došla je 2021., a u posljednjoj imovinskoj kartici stoji da ima neto plaću u iznosu nešto većem od tri tisuće eura. Mikec, inače, dolazi iz Vrbovca, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu je diplomirala 1989. godine.

Karijeru je započela početkom 90-tih u Poreznoj upravi Vrbovec kao samostalni upravni referent za prekršajni postupak, kasnije je radila kao pročelnica za opću upravu Zagrebačke županije, pa kao tajnica Skupštine i Poglavarstva Zagrebačke županije te posljednje kao stručni suradnik u Stručnoj službi Skupštine Zagrebačke županije.

Zanimljivo je da je Mikec na parlamentarnim izborima 2015., dok je HDZ-om predsjedao Tomislav Karamarko, bila je na listi HDZ-a u 2. izbornoj jedinici. Na posljednjim parlamentarnim izborima Mikec nije bila na listi.

U imovinskoj kartici je navela da nije udata, a nema ni djece. Prijavila je 2022. kredit od 13.000 eura, a posjeduje čitav niz oranica, livada i šuma u mjestu Gradec koje je naslijedila, kao i kuću s okućnicom koju je procijenila na svega 6.636,14 eura. Ima dvije štednje u eurima stečene nasljedstvom: 29.519,01 eura i 8.000 eura.

Također navodi da je članica Upravnog vijeća u Hrvatskom restauratorskom zavodu te članica kazališnog vijeća HNK-a. Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa podnesena je jedna prijava protiv nje radi navodnog zapošljavanja bliske osobe, ali postupak nije pokrenut jer nije dokazana kumska povezanost s tom osobom.

30. travanj 2024 05:45