StoryEditorOCM
4 kantunaČAK ČETVRTO MJESTO

Zadarska županija bilježi zabrinjavajuće podatke broja muškaraca oboljenih od raka. A odaziv na preventivne preglede je porazan...

Piše A. V. Š.
7. svibnja 2024. - 19:20

Zadarska županija četvrta je po redu među svim hrvatskim županijama s najvećim stopama incidencije raka na 100 tisuća stanovnika kod muškaraca: zadnji epidemidemiološki podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2022. godinu pokazuju brojku od 762 oboljenja. Lošije rezultate od Zadarske županije na nacionalnoj razini imaju samo Karlovačka, Ličko-senjska i Šibensko-kninska županija.

Što se tiče vrste oboljenja, kod muškaraca, ali i žena, otkako se vodi ova statistike, uvijek su tri ista karcinoma u pitanju. Kod muškaraca je najčešći karcinom debelog i završnog crijeva (105 slučajeva), potom dušnika, bronha i pluća (102) te prostate (100). Kod žena je najviše karcinoma dojke (122), debelog i završnog crijeva (64) te dušnika, bronha i pluća (44).

Kako je učestalost ovih vrsta raka jednako prisutna kod oba spola i to već godinama, zabrinjava relativno slabi odaziv na preventivne preglede koji su namijenjeni baš za rano otkrivanje tih bolesti, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je uspješnost liječenja preko 90 posto ako se otkrije na vrijeme. A to se postiže upravo preventivnim pregledima koji su potpuno besplatni i s minimalnim čekanjem. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pokrenulo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Vlade RH u 2006. godini, a programom su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina koje se pozivaju na mamografsko snimanje svake dvije godine. U Zadarskoj županiji odaziv je između 50 i 60 posto. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva pokrenut je godinu kasnije. Program je namijenjen muškarcima i ženama u dobi od 50 do 74 godina, a uključuje testiranje stolice na skriveno krvarenje gvajakovim testom (FOBT) i u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Na žalost, odaziv na te preventivne preglede tek je od 17 do 25 posto.

Uz to, važno je znati da se provodi i Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća. Sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje, mogu biti uključeni u ovaj program. Važnu ulogu u ovoj programu ima izabrani liječnik obiteljske medicine koji će svoje pacijente upućivati na preventivni pregled na temelju podataka o pušačkom stažu te uz potpisani informirani pristanak te osobe. Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima, a ima ga i zadarska Opća bolnica. Bez čekanja i s niskom dozom zračenja što znači da, ukoliko odgovare uvjetima, pregled preko obiteljskog liječnika možete  naručiti već danas.  

29. svibanj 2024 12:19