StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoGASTRO NASLIJEĐE

Slow Food Središnja Europa

Piše DV
29. svibnja 2018. - 14:51

U okviru projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana, u ponedjeljak 28. svibnja, u prostorijama Hotela Adria u Dubrovniku, održan je cjelodnevni trening identificiranja i mapiranja gastro-kulturnog nasljeđa hrane dubrovačkog kraja.

Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, Odjel za promociju i turizam (Poljska), Grad Kecskemet (Mađarska), Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus utemeljen je na Slow Food konceptu “nove gastronomije”, multidisciplinarnom pristupu hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi, priopćili su iz gradske uprave.

U uvodnom pozdravu direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, Ana Marija Pilato, istaknula je važnost ovog projekta za održivi razvoj gradskih i prigradskih područja te usklađenost njegove temeljne filozofije s vizijom Dubrovnika koju nova gradska uprava promovira pod geslom Respect the City.

Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić sudionike je u trening uveo kušanjem mantale koje je poslužilo kako bi prisutni kroz vlastite dojmove, senzacije i sjećanja izazvana okusom i mirisom ove čuvene slastice dubrovačke gastronomije osvijestili važnost emotivne memorije vezane uz tradicijska jela te njihovu ukorijenjenost u običajima i svetkovinama lokalne zajednice.

U okviru ovog projekta zainteresirane očekuje još jedan trening koji će biti organiziran u mjesecu listopadu 2018. godine.
 

25. travanj 2024 05:42