StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoAPLIKACIJA, TAKSIMETAR ILI OBOJE?

Miletić: Zašto država želi izuzeti Uber aplikaciju od nadzora?

Piše DV
16. siječnja 2018. - 10:08

Internetska aplikacija nije uređaj - zaključio je Državni zavod za mjeriteljstvo, odnosno Samostalna služba za mjeriteljsku inspekciju, što je upravo ono što su isticali čelnici udruga taksi prijevoznika pri HOK-u i njihov predsjednik Božo Miletić. Novi prijedlog zakona o cestovnom prijevozu nije uključio, požalio se Miletić, nijedan prijedlog udruga, dok su sve Uberove prihvaćene, a i aplikacija, dodao je, nije precizna niti provjerena kao taksimetri koje baždari upravo Državni zavod za mjeriteljstvo, pa su se oglasili i priopćenjem.

„Zašto su Vlada i nadležno ministarstvo nacrtom prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu išli nasuprot zaključka Državnog zavoda za mjeriteljstvo i suprotno Zakonu o mjeriteljstvu? Propisano je da zakonita mjerila podliježu nadzoru mjeriteljske inspekcije – zašto država želi izuzeti Uber aplikaciju od nadzora? Kome je to u interesu? Građanima sigurno nije.
Naime, iako većina GNSS prijemnika ugrađenih u smartphone uređaje može ostvariti točnost pozicioniranja od 3 do 5 m, u uvjetima kada je signal blokiran, primjerice u podvožnjacima, ne mogu izračunati poziciju.U tzv. urbanim kanjonima broj vidljivih satelita drastično opada, a prijamnici primaju reflektirani signal, pa mjerna nesigurnost drastično raste, prelazeći i 100 metara.

Hrvatska nema službenu digitalnu kartu, neslužbene ne pružaju nikakvu garanciju točnosti i ne mogu se koristiti za naplatu bilo kakvih usluga povezanih sa prijevozom. Postoje inozemna istraživanja koja su pokazala da ta greška može biti i do 40% u odnosu na klasične taksimetre, a aplikacije su još uvijek podložne i namjernim manipulacijama“, zaključio je u priopćenju Božo Miletić., a nakon održanog okruglog stola Liberalizacija taksi prijevoza, na kojemu je ministar prometa Oleg Butković naveo da prijedlog novog Zakona predviđa uvođenje aplikacije uz postojeći taksimetar.

26. travanj 2024 13:36