StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoHOTELIJERI NA SASTANKU APELIRALI MJERODAVNIMA

LOŠ IMIDŽ Ako na vrijeme ne osiguramo smještaj za radnu snagu, nećemo moći osigurati kvalitetu usluge, i nećemo biti konkurentni

Piše DV
12. prosinca 2017. - 20:58

Strukovna grupa hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je danas u Hotelu Rixos Libertas Dubrovnik, uz prezentaciju rezultata poslovanja hotelijera Dubrovačko-neretvanske županije s financijskim pokazateljima za devet mjeseci  2017.g. "Problem nedostatka radne snage se i dalje nastavlja. S njim je povezan i problem smještaja radnika koji nisu iz naše Županije. Hotelijeri apeliraju na mjerodavne da što hitnije krenu sa programima i politikama koje bi osigurale izgradnju stambenih objekata po prihvatljivim cijenama jer već sad pričamo o cjelogodišnjoj sezoni, a kao što volimo isticati, turizam nam je strateška djelatnost. Ukoliko na vrijeme ne osiguramo adekvatne uvjete za smještaj radne snage dubrovački turizam će se naći u situaciji da će imati odlične hotelske kapacitete, ali neće moći osigurati kvalitetnu uslugu što će se negativno odraziti na konkurentnost i cijenu te imidž destinacije." istaknuli su hotelijeri na raspravi. Hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno su poslovali. Dobre fizičke pokazatelje slijedili su i financijski, navedeno je u podacima, uz dodatak kako će se ti dobri pokazatelji ostvareni u prvih devet mjeseci ipak nešto istopiti kad se budu radile analize za dvanaest mjeseci poslovanja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku tijekom devet mjeseci 2017. Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo je 16% više turista nego godinu ranije, dok je broj noćenja porastao za 13%; Grad Dubrovnik ostvario je 16% noćenja više te 19% više dolazaka. Od ostalih turističkih odredišta DNŽ najveće povećanje imale su Konavle, koje su ostvarile 14% noćenja više te 19% dolazaka više nego u prethodnoj godini.
Rekordni broj noćenja za devet mjeseci 2017. ostvarilo je svih pet glavnih županijskih turističkih odredišta: Dubrovnik, Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Korčula. Zbog rekonstrukcije dijela hotelskih kapaciteta Dubrovačko primorje ostvarilo je manji broj dolazaka i noćenja nego tijekom devet mjeseci godinu ranije.
Ukupni smještajni kapaciteti u 2017. godini u Županiji povećani su za 6% ili 4.866 postelja, što je pretežito rezultat povećanja kapaciteta u privatnom smještaju koji je zabilježio porast broja postelja od  11% ili 5.813 postelja, dok se broj postelja u hotelskom smještaju smanjio za 1.577 postelja.
Smještajni kapaciteti hotela u gradu Dubrovniku smanjeni su za 179 postelja, dok se broj postelja u privatnom smještaju povećao za 14% ili 2.475 postelja.
Udio noćenja turista u DNŽ u ukupnim noćenjima RH je 9%, što predstavlja blago povećanje u odnosu na godinu ranije.
Najveći apsolutni porast ostvarenih noćenja u DNŽ u razdoblju od siječnja do rujna 2017. godine, zabilježen je s tržišta Velike Britanije (1.311.673 noćenja, što predstavlja porast od 19%). U ukupnom broju noćenja turisti iz Velike Britanije ostvarili su 1/5 svih noćenja zabilježenih u DNŽ tijekom devet mjeseci 2017.
Zamjetan je porast broja noćenja turista s tržišta: SAD za 35%, Austrije za 30%, Poljske za 17% te Njemačke za 12%. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja nalaze se i gosti iz: Francuske, Češke, Slovenije, BiH i Italije.
Češki turisti ostaju najdulje; imaju prosječno 7,8 noćenja, Slovenci 7,7 noćenja, Poljaci 7 noćenja. Gosti iz SAD-a najkraće ostaju, svega 2,8 noćenja.
U Gradu je najveći postotni porast broja noćenja zabilježen sa tržišta: SAD-a za 38%, Irske za 28% te Australije za 25%. Raste i broj noćenja gostiju iz Velike Britanije za 19%. Britanci imaju udio od 23% svih noćenja u Gradu. Osim navedenih među prvih deset tržišta po broju ostvarenih noćenja u Gradu nalaze se i gosti iz: Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Finske i Italije.
Prema analizi gostiju po dobnim skupinama najveći broj dolazaka u DNŽ čine gosti od 25 do 34 godine, dok najveći broj noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 45 do 54 godine.
U gradu Dubrovniku najveći broj dolazaka i noćenja ostvaruju gosti u dobnoj skupini od 25 do 34 godine.
 
Financijski rezultati hotelijera temelje se na rezultatima ankete hotelskih kuća (43 hotela) Dubrovačko-neretvanske županije. Anketni uzorak predstavlja 62% od ukupnog broja postelja svih hotela naše Županije u 2017. g., koji su ostvarili 70% svih noćenja u hotelima u Županiji.
Hotelske kuće iz naše ankete na razini Županije tijekom devet mjeseci 2017. godine ostvarile su 10% dolazaka i 9% noćenja više nego tijekom devet mjeseci prošle godine.
Ukupni financijski pokazatelji poslovanja bili su bolji nego godinu ranije, u globalu su anketirani hoteli poslovali s dobiti, a samo su dvije hotelske kuće iskazale gubitak. Poslovni prihodi anketiranih hotela na razini Županije veći su  za 11%, a poslovni rashodi za 9%, ukupni prihodi u porastu  za 10%, ali su i poslovni rashodi rasli za 11%;
Anketirani hoteli na razini Grada ostvarili su 9% dolazaka i 7% noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Poslovni prihodi i poslovni rashodi rasli su za 9% u odnosu na devet mjeseci 2016. Dok su ukupni prihodi anketiranih hotela Grada rasli za 9%, ukupni rashodi su rasli za 11%;
Prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelskim kućama u DNŽ  bila je 150 dana pune zauzetosti, što je 11 dana više nego lani;
Hotelske kuće u Gradu imale su prosječnu iskorištenost kapaciteta 151 dan pune zauzetosti, što je 7 dana više nego u prethodnoj godini;
Hotelima s 4 i 5* prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 150 dana pune zauzetosti,  što je 10 dana više nego lani;
Hoteli s 2 i 3* imali su prosječnu iskorištenost kapaciteta također 150 dana pune zauzetosti, što je 18 dana više nego za isto razdoblje godinu ranije;
Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u anketiranim hotelima DNŽ iznosila je 6.437kn, od toga u hotelima s 2 i 3* 6.027kn, a u hotelima s 4 i 5* iznosila je 6.540 kn.
Prosječan broj zaposlenih po hotelu u DNŽ bio je 69 zaposlenika. U hotelima s 2 i 3* zaposlenih je 33, što je za 12% više u odnosu na devet mjeseci 2016., dok je u hotelima s 4 i 5* bilo 77 zaposlenih, što predstavlja porast od 10%.
Investicije anketiranih hotela porasle su za 67%.
EBIDA maržom pokazujemo koliki postotak dobiti prije kamata, poreza i amortizacije ostaje gospodarskom subjektu po svakoj kuni poslovnih prihoda; na razini DNŽ u  prvih devet mjeseci 2017.g. iznosila je 50% i bila je na prošlogodišnjoj razini. Hoteli na razini Grada ostvarili su  EBITDA maržu jednaku kao godinu ranije, 52%. U hotelima s 2 i 3* EBITDA marža je bila nešto slabija 33%, nego godinu ranije ,a u hotelima s 4 i 5* bila je na prošlogodišnjoj razini od 51%.
 

19. travanj 2024 02:24