StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVRIJEDAN PROJEKT

Dubrovnik na Slow Food karti

Piše DV
24. listopada 2017. - 13:16

Dubrovnik je dio trogodišnjeg europskog projekta “Slow Food Središnja Europa” koji se tiče  valoriziranja nematerijalnog kulturnog nasljeđa hrane. Nositelj projekta je Slow Food, a hrvatski partneri Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA i Udruga Kinookus, u suradnji s Gradom Venecijom, Gastronomskim Sveučilištem u Pollenzu (Italija), Turističkom zajednicom Južne Moravije, Slow Foodom Brno (Republika Češka), Gradom Krakovom - odjelom za promociju i turizam (Poljska), Slow Foodom Poljske i Gradom Kecskemetom (Mađarska).  
 
Voditeljica projekta uime DURA-e, Mia Hrnić, na jučerašnjem predstavljanju rekla je kako ove aktivnosti premašuju vrijednost od 15 milijuna kuna, a njima že biti stvoren novi, transnacionalni model vrednovanja nematerijalne baštine hrane i dubrovačkog područja.
 
Pozivanjem na radove Jadranke Ničetić i Vasne Miović, Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus Kara-Pešić prisutne je podsjetio na značaj koji su hrani i njezinoj proizvodnji pridavali stari Dubrovčani, ponajviše u diplomaciji, te objasnio na koji način multidiciplinarni i integrirani pristup Slow Fooda tradicijsku proizvodnju pretvara u pokretač održivog ekonomskog, ekološkog i društvenog razvoja na lokalnoj razini.
 
Projekt Slow Food Središnja Europa predviđa mapiranje i vrednovanje tri poljoprivredne tradicije: stočarstva na području Srđa i Bosanke, uzgoja žitarica i proizvodnje brašna u mlinicama na rijeci Ljuta u Konavlima, te proizvodnje soli i školjkarstva na području Malostonskog zaljeva, priopćili su iz gradske uprave. Kara-Pešić je istaknuo da se kroz projekt pruža prilika uspostavljanja strateškog partnerstva Grada Dubrovnika i Ugostiteljske škole s Gastronomskim sveučilištem u Pollenzu, najprestižnijim sveučilištem ovog tipa na svijetu.
 
Projekt može, naglasio je Kara-Pešić, stvoriti nov, visokovrijedni sadržaj za obnovljenu spomeničku baštinu na području Dubrovnika: multidisciplinarni muzej nasljeđa hrane koji bi se trebao razviti iz dvije jestive izložbe posvećene gastro tradiciji Dubrovačke Republike.

20. travanj 2024 09:57